• 16.05.2024
  • Няма коментари
  • 10

Четирима обвиняеми за участие в организирана престъпна група за извършване на строителни измами в област Варна и в страната

Под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Варна се провежда разследване за строителни измами, извършвани на територията на Варненска…

 Четирима обвиняеми за участие в организирана престъпна група за извършване на строителни измами в област Варна и в страната

Под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Варна се провежда разследване за строителни измами, извършвани на територията на Варненска и други области в страната.

Съвместно със служители на ОД на МВР се извършват процесуално-следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия във връзка с доказването на престъпната дейност на групата.

Подробности по случая бяха предоставени днес на брифинг Окръжна следствена служба – Варна.

Четирима мъже са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел. Част от тях са обвинени и за измами, извършени след предварителен сговор и в големи размери като продължавани престъпления. Привлечени са като обвиняеми и за различни видове изнудване, които са извършени от лицата, участващи в организираната престъпна група. Разследването е започнало през 2023 година, след самосезиране на Окръжна прокуратура – Варна и резултатите от него са станали възможни благодарение на доброто сътрудничество и тясно взаимодействие с органите на МВР и НАП в града.

След извършените множество процесуално-следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия във връзка с доказване престъпната дейност на групата, на 15 май 2024 година е предприето задържане на обвиняемите. Те ще останат в ареста до определяне на мерки за неотклонение, като предстои в днешния ден исканията за задържане под стража на екипа от наблюдаващи прокурори да бъдат разгледани в Окръжен съд – Варна. Четиримата мъже са криминално проявени, а един от тях е и осъждан, като деянията по настоящото досъдебно производство са извършени в изпитателен срок по предходно му осъждане. Трима от четиримата са проявени именно с извършени от тях измами.

Данните за дейността на организираната престъпна група, събрани до момента, касаят период от две години, през които участниците в нея са прикривали противозаконните си действия зад извършване на мними строителни дейности. Те са рекламирали своите услуги на строителни предприемачи, поемали са отговорност да извършат ремонтни дейности на различни недвижими имоти в област Варна и други области в страната, договаряли са определени суми за извършването на строителните дейности, а в последствие са променяли условията и/или  не са изпълнявали поетите ангажименти. В други случаи посредством принуда и заплахи са се опитвали и са принуждавали пострадали лица да им доплащат значително по-големи суми, като в крайна сметка ремонти не са били извършвани.

Групата се е възползвала предимно от възрастни и самотно живеещи хора. Те са били заблуждавани, че ще им бъде извършен ремонт на жилището на сравнително ниска цена. След започване на строително – ремонтните дейности обаче, е стартирала престъпната схема за изнудване, заплашване и принуждаване на потърпевшите за допълнителни заплащания, често пъти в големи размери.

За повече информация гледайте видеото.

Канал 3

Други новини

Педро Санчес обявява „историческото“ признаване на Палестина „за мир“, осъждайки Хамас

Педро Санчес обявява „историческото“ признаване на Палестина „за мир“,…

Западният бряг и Газа, свързани с коридор и столица Източен Йерусалим
Полша не изключва възможността да изпрати войски в Украйна

Полша не изключва възможността да изпрати войски в Украйна

В интервю за американския телевизионен канал BBC полският външен министър Радослав Шикорски не изключи възможността за пряко участие на войски на…
Радев: Българските политици да си отворят “широко затворените очи”

Радев: Българските политици да си отворят “широко затворените очи”

Българските политици трябва полагат усилия за прекратяване на тази война  

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *