• 04.06.2024
  • Няма коментари
  • 12

Фандъкова отново е на фокус – този път за нагласени обществени поръчки

Днес на брифинг кмета на София Васил Терзиев обяви, че след проверка, обхванала 24 обществени поръчки на стойност 204 милиона…

 Фандъкова отново е на фокус – този път за нагласени обществени поръчки

Днес на брифинг кмета на София Васил Терзиев обяви, че след проверка, обхванала 24 обществени поръчки на стойност 204 милиона лева, 21 от тях ще бъдат спрени.

Извършения одит е показал, че при тях има проблеми и са незаконосъобразни.

Поръчките, които ще бъда стопирани са за пътища, детски градини, ВиК мрежа и надзор, като някои от обектите са ключови за София и се бавят от години.

“Преместването на трамвайното трасе по бул.“Скобелев“, което сега минава под прозорците, пробивът на бул.“Копенхаген“ и ремонт на бул.“Мария Луиза”, изреди зам.-кметът по финансите Иван Василев.

Той постави въпроса защо предишният кмет Йорданка Фандъкова не е поставила подписа си под тези поръчки, които „са престояли на бюрото ѝ повече от една година“.

Василев поясни, че мотивите за спиране на въпросните поръчки са “големи отклонения в цените, фаворизиране на фирми, субективизъм”.

Кметът Терзиев уточни, че изпълнението на тези проекти все още не е започнало и предстои обявяване на нова процедура за избор на изпълнител на спрените 21 обекта, за да “бъдат направени както трябва”.

„За нас е безкомпромисно изискване законосъобразността на процедурите и стимулирането на широк кръг от фирми да участват в обществените поръчки и да има доверие в самия процес“, добави Терзиев.

Работата по проектите ще започне веднага, като за новите кандидати ще бъдат осигурени “равнопоставеност в обществените поръчки, свободна конкуренция и прозрачност. Целта е повече фирми да могат да участват в този пазар в София”, подчерта зам. кмета по финансите.

Той съобщи, че в момента се разработва електронен регистър, който ще е на страницата на общината. В него всяка фирма ще може да се запише и да получава информация какви търгове и поръчки предстоят в нейната сфера на дейност. За целта негов екип е изготвил нова методика за определяне на прогнозната стойност на дадена обществена поръчка чрез пазарно проучване и пазарни консултации.

Целият брифинг може да гледате във видеото.

Канал 3

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *