• 06.06.2024
  • Няма коментари
  • 14

Стъпка към енергийната диверсификация на България

В Министерския съвет, в присъствието на служебния премиер Димитър Главчев и на енергийния министър – Владимир Малинов, “Булгартрансгаз” ЕАД подписа…

 Стъпка към енергийната диверсификация на България

В Министерския съвет, в присъствието на служебния премиер Димитър Главчев и на енергийния министър – Владимир Малинов, “Булгартрансгаз” ЕАД подписа договори във връзка с реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор.

Става въпрос за устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура на “Булгартрансгаз” ЕАД.

По време на церемонията служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, че се поставя началото на стратегическата инициатива Вертикален газов коридор. С подписването на документите започва проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура – лупинг от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино, която ще осигури увеличаване на капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния.

Служебният премиер изтъкна, че съоръжението има голямо значение за България и поради това вече са съгласувани гаранциите за реализирането на проекта. „Бъдете сигурни, че ще бъде извършено всичко, за да бъде технически обезпечен този проект“, каза Димитър Главчев.

Премиерът поясни, че проекта дава възможност за диверсификация на страната.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заяви, че Вертикалният газов коридор не само ще бъде стратегическа инициатива със значение за целия регион, но и инструмент за гарантиране на енергийната сигурност в един по-широк регион.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Равначки коментира, че тази стратегическа инициатива между газовите оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова има за цел достъп до разнообразни и надеждни източници през ефективен и сигурен маршрут.

Председателят на Управителния съвет на „Главболгарстрой“ Калин Пешов добави, че в групата за изпълнители са събрани „уникално съзвездие от международни американски компании“ – „Хил интернешънъл“ (HILL International), „CRC Evans“, „Emerson“, Хъниуел (Honeywell) и „Енсол ВМ“.

Заместник-посланикът на САЩ в България Андриа Брулет-Родригез поздрави стъпката към регионалната сигурност.

“Гордеем се, че я предприехте”, изтъкна тя. По думите й Вертикалният газов коридор е отличен пример за регионално сътрудничество.

Посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук обясни, че целта на проекта е да се свържат основните газопроводи за пренос на газ от юг на север. Тя е уверена, че това ще даде достъп до диверсифицирани доставки и от терминалите за втечнен природен газ.

За повече информация гледайте видеото.

Канал 3

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *