Норвегия ще признае държавата Палестина

Норвегия ще признае държавата Палестина

Решението ще влезе в сила на 28 май

Правителството на Норвегия обяви тази сряда признаването на Държавата Палестина, решение, което ще влезе в сила на 28 май.

Това решение идва след седмици на контакти, водени от Испания и Ирландия, в опит да постигнат подкрепа в рамките на Европейския съюз (ЕС). ) с оглед на намиране на решение за две държави, в разгара на конфликта след повече от седем месеца военна офанзива на Израел срещу ивицата Газа след атаките, извършени на 7 октомври от Ислямското съпротивително движение (Хамас).

“Мирът в Близкия изток изисква решение с две държави”, каза норвежкият премиер Йонас Гар Сторе.

“Това е нашата позиция от дълго време”, добави той и подчерта, че “трябва да запазим единствената алтернатива, която предлага политическо решение както за израелци, така и за палестинци – две държави, живеещи една до друга, в мир и сигурност”.

“Палестинският народ има основно и независимо право на самоопределение. И израелците, и палестинците имат право да живеят в мир в съответните си държави”, продължи той подчерта, че тази демаркация трябва да остане фиксирана на границите от 1967 г., „с Йерусалим като столица на двете държави“ и „без да се засяга окончателно споразумение за границите, включително размяна на земи”.

Сторе също изрази съжаление, че “умерените сили губят позиции поради този продължителен и брутален конфликт”. Норвежкият премиер изрази надежда, че решението от Осло “би могло да направи възможно възобновяването на процеса за постигане на решение за две държави и да му даде нов импулс”.

“Продължаващата война в Газа показа пределно ясно, че мирът и стабилността трябва да зависят от разрешаването на палестинския въпрос. Войната е най-ниската точка на дългогодишния израелско-палестински конфликт. Ситуацията в Близкия изток не е била толкова сериозна от много години“.

В този контекст той подчерта, че „има усилия“ за „всеобхватна визия за арабския мир“.

“Няколко арабски страни са замесени и признаването на Палестина е ключов въпрос“, каза министър-председателят на Норвегия, добавяйки, че Осло „си сътрудничи тясно“ със Саудитска Арабия, на фона на натиска за споразумение за нормализиране с Израел, което включва гореспоменатото признаване на палестинската държава.

Поради тази причина той подчерта, че „признаването от няколко европейски държави само по себе си не е достатъчно, за да гарантира, че една палестинска държава ще бъде устойчива”.

“Най-спешното нещо сега е да се постигне прекратяване на огъня, да се гарантира, че достатъчно хуманитарна помощ ще достигне до населението на Газа и да се постигне освобождаването на заложниците“, категоричен бе той.

От своя страна израелското правителство отхвърля всякакви едностранни опити за налагане на създаването на палестинска държава.

”Признаването на палестинска държава ще доведе до повече тероризъм, нестабилност в региона и ще постави под заплаха всички шансове за мир”, заяви по-рано тази седмица израелското външно министерство.

Канал 3

 

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *