ДАНС: Поведението на Русия генерира нарастващи заплахи за глобалната сигурност

ДАНС: Поведението на Русия генерира нарастващи заплахи за глобалната сигурност

Излезе годишния доклад за дейността на Държавна агенция
„Национална сигурност”(ДАНС) за 2023г.

В него се подчертава, че продължаващата агресия на Русия срещу Украйна и зловредните хибридни кампании на Москва остават основен ерозиращ средата фактор.

В доклада се акцентира на постоянния стремеж на Москва за подкопаване единството и възпрепятстване разширяването на НАТО. За целта Кремъл прилага хибриден подход, в т.ч. чрез инструментализиране на приятелски настроени трети страни (т.нар. проксита), информационни операции, кибер активности, специални служби, икономически и културни зависимости, миграционни канали, индуциране на продоволствена несигурност и др.

Не са пропуснати и засилените усилия на Русия за заобикаляне на каскадно налаганите санкции чрез изграждане на мрежи за износ на руски суровини и за доставка на стоки, необходими за поддържане на способности за водене на война.

Нашето контраразузнаване изказва опасения за възможна руска агресия и към други страни. Усилва се реториката на режима в Кремъл за възможно използване на ядрено оръжие. Според доклада Русия се фокусира върху укрепване на стратегическите отношения с Иран, Китай и Северна Корея, в търсене на начини за противодействие на налаганите санкции и на нарастващата международна изолация. Изрично се набляга на нарастващата настъпателност на Китай за проекция на сила, която се явява като системно предизвикателство за евроатлантическата сигурност.

Бойните действия в Украйна продължават да имат комплексно негативно отражение върху Черноморския регион, в т.ч. по отношение на екологичната сигурност, транспорта, туризма и инвестиционния климат.

Запазва се риска от мащабни замърсявания с трансграничен ефект при засягане на ядрени централи, химически или нефтени съоръжения.

Продължаващите инциденти с плавателни съдове и авиация и провежданите от Русия военноморски учения възпрепятстват свободата на корабоплаване и въздухоплаване в Черно море, в т.ч. в българската изключителна икономическа зона.

През миналата година се констатира нарастване на хибридните атаки в България от страна на чужди разузнавателни служби, с цел оказване на влияние върху процеса на вземане на политически решения у нас, както и създаване на позиции за придобиване на информация на централно и местно ниво.

Заключението е , че интересите на чуждите специални служби у нас продължават да са насочени приоритетно към: външната политика на България в контекста на съюзническите ангажименти по линия на НАТО и Европейския съюз, двустранните отношения с отделни държави, политиката и способностите в сферата на отбраната и сигурността; процесите във вътрешнополитическата, социалната и икономическата сфера, както и към аспекти от образованието, науката и културата и българските общности зад граница.

Контраразузнаването ни стига до извода, че злонамерената чужда разузнавателна активност се благоприятства от съществуващи обществени уязвимости, включително понижена социална кохезия и наличие на маргинализирани групи.

ДАНС визира и усложняване на обстановката в Западните Балкани, което се отдава на реваншистки доктрини на отделни страни, които кореспондират с интересите на външни фактори за възпрепятстване процесите на интеграция на западнобалканските страни към европейските и евроатлантическите структури и за проектиране на влияние. Като дестабилизиращи фактори се отбелязват засилената активност на организираната престъпност, нелегалната миграция, корупцията, нарушаването на върховенството на закона и отстъпленията от демократичните принципи на фона на засилващи се авторитарни тенденции. Актуални остават проблемите, свързани с радикализацията на мюсюлманското население и активността на съпричастни с дейността на екстремистки групировки лица, в т.ч. завърнали се чуждестранни бойци терористи.

По отношение на финансовата сигурност на страната ДАНС заключава, че през 2023 г. българският финансов сектор остава относително стабилен, а банковата система запазва висока ликвидност и добра капиталова адекватност.

По отношение на енергийната сигурност контраразузнаването отбелязва напредък в преодоляване на руското влияние в българската ядрена енергетика през 2023 г., както и на европейско ниво. Като фактори се отбелязват значителното нарастване дела на възобновяемите източници в енергийния микс, което спомага за намаляване на борсовите цени.

В доклада се набляга на неконкурентноспособността на нашите топлоелектрически централи на свободния пазар, което води до съществен спад в производството, а липсата на приходи ограничава реализирането на проекти за намаляване на въглеродния отпечатък. Изводът е, че е резултат на това се ограничават заявките към въгледобивните компании, което влошава финансовото им състояние и увеличава риска от преустановяване на дейността им. Недостатъчната технологична готовност на централите възпрепятства пълноценното им участие в процеса по трансформация на енергийния сектор, което е повод за ескалиране на социалното напрежение и провеждане на мащабни протести.

Канал 3

 

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *