Витамин D – витаминът на дълголетието

Витамин D – витаминът на дълголетието

Много учени и здравни експерти посвещават живота си на изучаване на дълголетието.

Те анализират различни научни възможности за физическо благополучие, което ни кара да бъдем една крачка по-близо до здравословното и истинско дълголетие .

В научната общност, която анализира хранителни добавки, които могат да ни помогнат да живеем по-дълго и по-здравословно, витамин D е високо хвален вариант.

Витамин D е жизненоважен за правилното функциониране на имунната система и за предотвратяване на влошаване на мускулите, свързано със стареенето, което го прави от съществено значение за дълъг и здравословен живот.

Въпреки че най-известният начин за получаване на този витамин е чрез излагане на слънце, което през лятото е по-достъпно за всички, има и други ефективни начини да гарантирате, че имате достатъчно витамин D, особено когато слънчевата светлина е оскъдна.

Нашето тяло се нуждае от витамин D, за да абсорбира калций в червата, което е от решаващо значение за поддържането на костите здрави и здрави.

Въпреки че мнозина вярват, че слънчевите бани са единственият начин за получаване на този витамин, има и други източници. Ключът е в диетата, тъй като някои храни и добавки могат да осигурят необходимото количество витамин D.

Първият източник е чрез храната. Витамин D се намира в мазни риби като сьомга, пъстърва, риба тон и скумрия, както и в масла от рибен черен дроб, млечни продукти и техните производни, яйчен жълтък и някои гъби, наред с други храни.

Вторият източник на витамин D е чрез „обогатени продукти“, като някои зеленчукови напитки, плодови сокове, зърнени храни и кисело мляко.

Третият начин, както вече споменахме, е чрез излагане на слънце.

Важно е да знаем, че излагането на слънце в продължение на много часове или без слънцезащита носи голям риск за здравето, който може да има необратими последици.

Затова е необходимо да се предпазвате, като да нанасяте слънцезащитен крем и да избягвате да се излагате през средните часове на деня.

Количеството витамин D, от което се нуждаем, варира в зависимост от възрастта.

По отношение на излагането на слънце се препоръчва излагане на кожата на лицето, ръцете, гърба или краката (без слънцезащитни продукти) между 8 и 15 минути на ден, за да се генерира необходимото количество от този витамин.

Най-подходящите часове са между 9 и 12 часа.

За хората, които живеят в райони с малко слънчева светлина, е препоръчително да прибегнат до диета и добавки, за да избегнат дефицит на витамин D.

При използване на хранителни добавки от решаващо значение е да се консултирате с лекар, преди да въведете нови храни или добавки във вашата диета.

Те ще ви кажат дали хранителните добавки могат да взаимодействат с вашите лекарства или ако лекарствата, които приемате, могат да повлияят на начина, по който тялото ви усвоява или използва други хранителни вещества.

 

Канал 3

Други новини

Съдът разреши издаването на европейска заповед за арест на Николай Николов-Паскал

Съдът разреши издаването на европейска заповед за арест на…

Три месеца след началото на разследването в Агенция „Митници“, прокуратурата ще може да пусне европейска заповед за арест на главния предполагаем…
ОГНЕНИЯТ АД ИЗПЕПЕЛИ НАД 100 000 ДЕКАРА В ОБЩИНА СВИЛЕНГРАД(видео)

ОГНЕНИЯТ АД ИЗПЕПЕЛИ НАД 100 000 ДЕКАРА В ОБЩИНА…

Ситуацията с пожара в Свиленградска област остава тежка
Държавният глава Румен Радев ще се срещне с ПП-ДБ

Държавният глава Румен Радев ще се срещне с ПП-ДБ

Изненадващите събития, довели до разцепление в ПГ на ДПС, станаха причина за рокади и в настоящото 50-то Народно събрание. Движението за…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *