• 20.05.2024
  • Няма коментари
  • 19

Британското правосъдие спира екстрадицията на Джулиан Асандж и му позволява да я обжалва отново

Стотици протестиращи се събраха в очакване на решението на Върховния съд в Лондон Върховният съд в Лондон позволи днес  на…

 Британското правосъдие спира екстрадицията на Джулиан Асандж и му позволява да я обжалва отново

Стотици протестиращи се събраха в очакване на решението на Върховния съд в ЛондонВърховният съд в Лондон позволи днес  на Джулиан Асандж да обжалва екстрадицията си в Съединените щати, давайки на основателя на WikiLeaks нова съдебна възможност.

Магистратите считат гаранциите на Съединените щати за справедлив процес за недостатъчни и предоставят на Асандж, който не е присъствал на изслушването, възможността да продължи да обжалва от Обединеното кралство.

Асандж вече е в плен от почти 14 години. Той е превантивно задържан в строго охранявания затвор Белмарш в Лондон от април 2019 г., след като САЩ поискаха предаването му. Преди, след първоначалния му арест през 2010 г. по искане на Швеция за дело, което сега е архивирано, той беше под домашен арест, а между 2012 г. и 2019 г. беше бежанец в посолството на Еквадор в Лондон.

Съединените щати го обвиняват в 18 предполагаеми престъпления за шпионаж и компютърно проникване поради разкритията на неговия уебсайт, които през 2010 и 2011 г. разкриха злоупотреби от американската армия в Ирак и Афганистан.

На 26 март Върховният съд постанови, че Асандж може да обжалва предаването си въз основа на три от девет аргумента, представени от защитата му в предишен процес през февруари, ако САЩ не гарантират, че ако бъде съден там, 52-годишният австралиец няма да бъде наказан със смъртна присъда – незаконна в Обединеното кралство.

В дипломатическо съобщение до английският съд през април правителството на Вашингтон увери, че ако Асандж бъде екстрадиран, „той няма да бъде ощетен по отношение на националността си,  връзка със защитата, която избере да повдигне в процеса или по отношение на присъдата“.

Вашингтон също така потвърди, че „смъртно наказание няма да бъде поискано или наложено“, тъй като компютърният програмист не е обвинен в престъпление, наказуемо с максималното наказание.

Стотици протестиращи се бяха събрали пред съда, за да научат ключовото решение на съда, след 14 години съдебни битки.

Решението на Върховния съд беше посрещната пред с бурни възгласи и песни.

Юридическият екип на Асандж беше казал, че ако загуби, австралиецът може да бъде качен на самолет, прекосяващ Атлантика в рамките на 24 часа.

Канал 3

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *