• 27.05.2024
  • Няма коментари
  • 14

София е домакин на Парламентарната асамблея на Нато

Парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София Близо 400…

 София е домакин на Парламентарната асамблея на Нато

Парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО от 25 до 27 май 2024 г. в София. Домакин на форума е Народното събрание на Република България.

Днес асамблеята беше открита от  нейният председател Михал Шчерба.

„Ние сме с Украйна до момента, когато тя извоюва победата и след това. Трябва да изоставим изкуствените червени линии. Европа е под обсада от Путин“, заяви Михал Шчерба на пролетната сесия в София.

“Нашата среща се случва в критичен момент. Трябва да изправим глава и да ускорим нашата помощ за Украйна. Европа е под обсада от Путин и неговите диктатори приятели”, каза Шчерба и добави, че тази година е изключителна важна и по друг повод – 75 години от създаването на НАТО и 25 от членството на България.

На съвместен брифинг Шчерба, съвместно с Даниел Митов, който е ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на HATO, отправиха послания за бъдещите цели на Евроатлантическият Алианс.

“Надяваме се, че след пленарното заседание от София ще излязат силни послания, първо в посока на по-дълбока интеграция на нашите отбранителни способности в рамките на НАТО, засиленото присъствие на НАТО в Източния фланг, засиленото присъствие на НАТО в Черно море, на което се надяваме”, каза Даниел Митов пред журналисти.

Като второ важно послание Митов определи продължаването на интеграционните процеси в рамките на военно-промишлените комплекси на държавите членки на НАТО, и увеличената и задълбочаваща се подкрепа за Украйна.

“Надявам се, че в пленарното заседание ще бъде подчертано, че НАТО, освен да засили военната, финансовата, логистичната и хуманитарната помощ за Украйна, ще подкрепя Украйна до нейната победа в агресивната война, която беше започната от Руската Федерация”, подчерта Митов.

Той изрази надежда да бъдат изпратени силни послания за увеличаване на санкциите срещу Руската федерация, но и за по-доброто прилагане на тези санкции.

“Също се надяваме, че разговорите ще доведат до по-засилено и ясно възприятие, че държавите членки на НАТО и колективният Запад се намираме в състояние на война по отношение на дезинформацията. Русия води дезинформационна война срещу държавите членки на НАТО и срещу НАТО като алианс. Това трябва да се осъзнае и приеме сериозно, а в крайна сметка да доведе до по-засилени колективни действия”,  допълни още Даниел Митов.

На откриването присъстваха генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова и служебния министър-председател Димитър Главчев.

Очаква се участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО да обсъдят ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност с фокус върху подкрепата за Украйна. В София Асамблеята трябва да приеме своите препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Цялото изказване на председателя на Парламентарната асамблея Михал Шчерба може да гледате във видеото.

Канал 3

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *