Акция на Европрокуратурата

Акция на Европрокуратурата

Екипът на Лаура Кьовеши разследва строежа на тунел „Железница“

Днес, по нареждане на Европейската прокуратура (EPPO) в София (България), се провеждат претърсвания в шест фирми и четири частни къщи в две български области. Претърсванията са предназначени за събиране на доказателства по съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел „Железница“, най-дългият пътен тунел в България, който наскоро беше отворен за движение.

Строителството на тунел „Железница“ по магистрала „Струма“ се ръководи от Агенция „Пътна инфраструктура“, която е сключила договор с консорциум от три фирми – “Джи Пи Груп” АД, “Виа План” АД и ГБС Глобъл Кънстръкшън ЕАД, и е съфинансиран от Европейския кохезионен фонд, по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ ( 2014-2020 г.). Изпълнителят получи приблизително 185 млн. лв. (около 95,6 млн. евро), 85% от които са финансирани от европейски фондове.

След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София започна проверка, която разкри, че една от компаниите, част от консорциума, е заподозряна в няколко криминални престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове. и пране на пари. В съобщението на ЕРРО се уточнява, че разследваната компания е извършила за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева (5,6 милиона евро) към верига от кухи фирми, което е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета. Тези компании и лица се появяват и в друго текущо разследване на EPPO относно инфраструктурни проекти в железопътния сектор.

Предприетото разследването да установи естеството и степента на предполагаемите престъпни деяния. Днешните обиски бяха извършени от Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз. Той отговаря за разследването, наказателното преследване и осъждането на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

Канал 3

Други новини

Испания ще признае палестинската държава

Испания ще признае палестинската държава

Педро Санчес обяви, че Испания ще признае палестинската държава на 28 май заедно с Норвегия и Ирландия
Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Днес се проведе конференцията “Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България”. По време на форума експерти в…
ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГКПП ВИДИН

ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ…

“МВР прави и ще продължава да прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *