Израелският военен министър заплашва да подаде оставка, ако няма следвоенен план за Газа

Израелският военен министър заплашва да подаде оставка, ако няма следвоенен план за Газа

Израелският военен министър Бени Ганц заплаши да подаде оставка, освен ако премиерът Бенямин Нетаняху не изготви следвоенен план за ивицата Газа.

Ганц постави 8 юни краен срок за план, насочен към постигането на шест „стратегически цели“, включително прекратяване на управлението на Хамас в Газа и създаване на многонационална гражданска администрация за територията.

Израелският военен министър Бени Ганц

“Ако поставят националното пред личното, в лицето на нас ще намерят партньори в борбата”, каза той. “Но ако изберат пътя на фанатиците и поведат цялата нация в пропастта, ще бъдем принудени да подадем оставка от правителството“, продължи той.

 

министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху отхвърли коментарите като “празни думи”, които биха означавали “поражение за Израел”.

Военният кабинет беше създаден в дните след атаките от 7 октомври, при които бойци от Хамас и други въоръжени групи убиха около 1200 души и взеха други 252 заложници, след като влязоха в Израел от Газа.

Коментарите на Ганц идват само дни след като друг член на военния кабинет, министърът на отбраната Йоав Галант, призова Нетаняху публично да декларира, че Израел няма планове да поеме гражданско и военно управление в Газа.

Министърът на отбраната Галант – се противопостави на „израелско военно господство“ в Газа

 


Галант каза, че е повдигал въпроса многократно от месеци, но не е получил отговор.

Епизодът показва нарастващо разделение в израелския военен кабинет и правителството на Нетаняху.

Ганц и Галант казват, че поддържането на контрол над Газа би увеличило рисковете за сигурността на Израел, докато други, включително крайнодесни членове на управляващата коалиция на Нетаняху, смятат, че е необходим известен контрол над Газа, за да се победи Хамас.

В телевизионна реч в събота Ганц каза на Нетаняху, че „народът на Израел гледа“.

„Трябва да избираме между ционизма и цинизма, между единството и фракциите, между отговорността и анархията, между победата и катастрофата“, подчерта той.

Сред шестте стратегически цели, които си постави, бяха връщането на всички израелски и чуждестранни заложници, които все още се държат от Хамас в Газа, и връщането на палестински цивилни, разселени в Северна Газа до 1 септември.

Той също така каза, че Израел трябва да продължи да се стреми към нормализиране на отношенията със Саудитска Арабия като част от „всеобхватен процес за създаване на съюз със свободния свят и Запада срещу Иран и неговите съюзници“.

В отговор на речта Нетаняху каза, че удовлетворяването на исканията на Ганц ще доведе до „края на войната и поражение за Израел, изоставянето на повечето от заложниците, оставянето на Хамас непокътнат и създаването на палестинска държава“.

Началникът на генералния щаб на армията на страната, Херци Халеви, също е оказвал натиск върху Нетаняху за необходимостта от  стратегия, според съобщения в израелските медии.

През последните дни израелските военни навлязоха отново в райони на северна Газа, обявени преди това за свободни от Хамас, повдигайки въпроси относно стратегията на правителството за елиминиране на групировката.

Боевете се подновиха особено в района на Джабалия близо до град Газа, където според Израел Хамас започна да се опитва да се прегрупира.

Израелските войски и танкове напреднаха още към района тази събота. Палестински лекари казаха, че една от израелските атаки е убила 15 души и ранила десетки други.

Халеви смята, че при липса на дипломатически процес за създаване на ръководен орган, различен от Хамас, военните ще бъдат принудени да започнат многократни кампании, за да държат групировката на разстояние.

Ганц предложи американска, европейска, арабска и палестинска администрация, която може да управлява гражданските дела в Газа, като същевременно полага основите за бъдещо алтернативно правителство.
Той добави, че междувременно Израел може да поддържа известна степен на „контрол на сигурността“.

Миналата седмица Израел започна операция в южния град Рафах, на който преди това беше наредено да евакуира цивилни, заявявайки, че трябва да влезе в града, за да атакува последните останали крепости на Хамас.

Лагер за палестинци, изселени от северната Ивица Газа, в град Рафах

Операцията предизвика нова загриженост за безопасността на цивилните и Филип Лазарини, директор на Агенцията на ООН за подпомагане и работа обяви, че около 800 000 души отново са били разселени.

„Откакто започна войната в Газа, палестинците бяха принудени да бягат многократно в търсене на безопасност, която никога не намираха“, каза той.

„Когато хората се движат, те остават изложени на опасност, без безопасно преминаване или защита. Все по-често те са принудени да оставят малкото вещи, които имат: матраци, палатки, кухненски прибори и основни консумативи, които не могат да носят или да платят за транспорт”, подчерта той.

“Твърдението, че хората от Газа могат да се преместят в „безопасни“ или „хуманитарни“ зони, е невярно. Всеки път това излага живота на цивилни на сериозен риск“, каза Лазарини.

Късно снощи Израел издаде нови заповеди за евакуация на части от Северна Газа, заявявайки, че въоръжени местни групи са изстреляли ракети срещу Израел.

Джабалия

Хамас твърди, че „бруталните атаки“ на Израел в Джабалия са убили десетки цивилни и са ранили стотици други.

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *