• 20.05.2024
  • Няма коментари
  • 17

ЯРКОСИН МЕТЕОР ПРЕЛЕТЯ НАД ИСПАНИЯ

Голямо синьо огнено кълбо прекоси Иберийския полуостров в нощта на събота срещу неделя и беше забелязано както в Андалусия, Кастилия-Ла…

 ЯРКОСИН МЕТЕОР ПРЕЛЕТЯ НАД ИСПАНИЯ

Голямо синьо огнено кълбо прекоси Иберийския полуостров в нощта на събота срещу неделя и беше забелязано както в Андалусия, Кастилия-Ла Манча, Мадридска общност, Естремадура и Галисия, така и в райони на Северна Португалия и столицата Лисабон . Десетки потребители на X, социалната мрежа, известна преди като Twitter, успяха да запишат явлението с мобилните си телефони и да го споделят.

“Огромната огнена топка“, е прекосила небето на двете европейски страни около 00:46 часа.

“Топката превърна нощта в ден за миг“, пише в своя предварителен анализ професор Хосе Мария Мадиедо, който работи в Института по астрофизика на Андалусия IAA-CSIC и е главен изследовател на проекта Smart.

Според този астрофизик болидът е скала, която се е откъснала от комета и е навлязла в атмосферата със скорост от 161 000 километра в час и е начертала почти равна траектория с наклон от само около десет градуса по отношение на хоризонталата.

Мадиедо обясни, че когато скалата пресича атмосферата и става научно наречена метеороид, повърхността й се нагрява при контакт с въздуха и става нажежена.

“И това беше това нажежаване, което можеше да се види под формата на огнено кълбо, което започна на надморска височина от около 122 км над Испания, близо до вертикалата на град Дон Бенито (провинция Бадахос)“, написа той в своя канал в YouTube „Метеорити“, проект, който записва изображенията на най-подходящите огнени топки над Испания.

Оттам метеорита се е отправил на северозапад, прекосил е небето на  Португалия и изчезнал на около 54 км над Атлантическия океан, след като изминал разстояние от около 500 км в земната атмосфера. Нито един фрагмент не паднал на Земята.

Говорител на общността за спешни случаи 112 в Мадрид посочи пред агенция Europa Press, че е имало няколко обаждания, питащи за обект, който би пресякъл небето, причинявайки голяма синя светкавица.

“Тези сияния, които можеха да се видят, се дължат на факта, че „по своята траектория метеорита е претърпял няколко експлозии, които са причинили внезапни увеличения на неговата яркост и които се дължат на различни внезапни разкъсвания на скалата“, обяснява Мадиедо.

Канал 3

Други новини

ГЕРБ и ДПС са готови да борят корупцията заедно(ВИДЕО)

ГЕРБ и ДПС са готови да борят корупцията заедно(ВИДЕО)

Днес ГЕРБ-СДС покани на разговори партиите, които влизат в 50-ото Народно събрание. За целта лидера на ГЕРБ Бойко Борисов излъчи преговорен…
Руският президент Путин ще посети Северна Корея

Руският президент Путин ще посети Северна Корея

Владимир Путин ще пътува до Северна Корея за двудневно посещение, започващо във вторник, съобщиха от Кремъл. Това е първото посещение на…
Първата лична карта от ново поколение бе връчена на министър Калин Стоянов(ВИДЕО)

Първата лична карта от ново поколение бе връчена на…

Издаването на новите лични документи започна от днес. Министърът на МВР Калин Стоянов днес получи първата лична карта от ново поколение.…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *