Швейцария спечели Евровизия 2024 с Немо и неговия „The Code“ в издание, белязано от противоречия заради Израел

Швейцария спечели Евровизия 2024 с Немо и неговия „The Code“ в издание, белязано от противоречия заради Израел

Европа коронова Немо, представителя на Швейцария, и неговата песен „The Code“, след като сърба 591 точки от журито и телевота. Предложението на скандинавската страна, което от самото начало беше смятано за един от фаворитите, надмина очакванията и от началото на гласуването се издигна като безспорен победител.

Тазгодишното издание на конкурса бе най-противоречивото за последните десетилетия, след изгонването на представителя на Холандия Йост Клайн заради инцидент с работник в продукцията на фестивала и противоречивото участие на Израел, въпреки призивите за бойкот поради участието му във войната в Газа, която вече доведе до смъртта на 35 000 палестинци от октомври.

Присъствието на Израел на европейския фестивал провокира масови демонстрации в полза на Палестина през цялата седмица в града домакин Малмьо, Швеция. Най-напрегнатото беше около стадиона няколко часа преди финала, като няколко души бяха арестувани, включително климатичната активистка Грета Тунберг.

“Благодаря Ви толкова много. Надявам се този конкурс да изпълни обещанието си и да продължи да отстоява мира и достойнството на всички хора по света”, каза просълзеният Немо, като приемаше наградата и добави, че  песента “The Code разказва за пътуването, което започнах, когато разбрах, че не съм нито мъж, нито жена”.

Второ място спечели хърватският изпълнител Бейби Лазаня с предизвикателната песен Rim Tim Tagi Dim и 547 точки, следван от Альона Альона и Джери Хейл от Украйна. Тяхната емоционална и религиозна песен Teresa & Maria събра 453 точки.

Канал 3

Други новини

Нова порция записи на лидерите на ПП

Нова порция записи на лидерите на ПП

Днес сайта Афера пусна нов “епизод” от повсеместната “кална” кампанията срещу ПП-ДБ, която заприлича на слабо изигран нискобюджетен сериал. Както изглежда,…
Костадин Костадинов: Полицаите буквално са абдикирали от борбата за купуване на гласове

Костадин Костадинов: Полицаите буквално са абдикирали от борбата за…

На пресконференция на ПП “Възраждане” лидера на партията Костадинов Костадинов обширно коментира ниската избирателна активност, купуването на гласове, манипулирания и корпоративния…
БОЙКО БОРИСОВ ПО ПОВОД ИЗТЕКЛИЯ ВЧЕРА ЗАПИС С ЛИДЕРИТЕ НА ПП

БОЙКО БОРИСОВ ПО ПОВОД ИЗТЕКЛИЯ ВЧЕРА ЗАПИС С ЛИДЕРИТЕ…

ГЕРБ-СДС представи управленска си програма днес в София. Събитието се проведе В зала на ул. „Оборище 5“ В София и бе…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *