• 24.05.2024
  • Няма коментари
  • 17

Честит 24 май – ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

На 24 май честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската…

 Честит 24 май – ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

На 24 май честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На този ден се отдава почит на светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската писменост.

През 855 г. Кирил и Методий създали глаголицата във византийския манастир Полихрон в областта Витиния в Мала Азия и там превели свещени книги. След това те се заели да популяризират християнството сред славяноезичните народи.

Техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий продължили делото им. Те получили топъл прием в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа. Като неин създател се сочи Климент Охридски, а името й е дадено в чест на Константин-Кирил Философ.
Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии.

Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски.

За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 г.

Химнът на Деня на българската просвета и култура – „Върви, народе възродени“, е написан през 1892 година. Автор на текста е Стоян Михайловски, който го публикува за първи път в списание „Мисъл“.
През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открива стихотворението в учебник и решава да напише музика по него. Произведението е преведено на 21 езика.

Братята Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството. През 1980 година са обявени от папа Йоан-Павел Втори за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици.

24 май се почита с празненства в цяла България.

Президентът Румен Радев участва в традиционното празнично шествие в София по случай 24 май.

“Честит най-светъл празник на всички сънародници. Днес се прекланяме пред святото дело на светите братя, пред всички български просветители”, с тези думи започна държавният глава Радев своето празнично слово.

“Не само днес, всеки ден трябва да си даваме сметка, че достойнствата на едно общество, неговият просперитет, жизнен стандарт, авторитет са в пряка връзка с отношението му към знанието”, допълни Радев.

Сред официалните лица бяха служения премиер Димитър Главчев, кмета на София Васил Терзиев, както и Никола Минчев, Кристиан Вигенин и проф. Даниел Вълчев.

Мелнишкият епископ обслужи литургията по повод светлия християнски празник.

Честит празник на всички!

Във видеото може да се насладите на светлинно шоу на българските букви, което освети фасадата на Националната библиотека снощи в София.

Проектът е създаден от Полина Герасимова, визуалният разказ е посветен на езика като дом на нюансите на общуването, на идентичността и разбирането на другите.

Канал 3

 

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *