Хапче следи какво се случва в храносмилателния тракт

Хапче следи какво се случва в храносмилателния тракт

Изключителна безкабелна технология за по-голям комфорт на пациента

Технологичният напредък в здравеопазването предизвиква революция, основана главно на възможността да имаме инструменти, които позволяват значително подобряване на диагностиката и лечението на много заболявания. Понякога този напредък се превръща в устройства, виждани доскоро само в научнофантастични книги и филми.

Такъв е случаят с капсулната ендоскопия. Устройство с размера и формата на традиционните капсули, които се приемат през устата, но в този случай то служи да покаже какво се случва в храносмилателния тракт на пациентите. Тази капсула позволява да се получат изображения с висока разделителна способност на храносмилателния тракт и се е доказала като рентабилна за ранно откриване на заболявания на тънките черва.

Капсулата съдържа безжична камера, която й позволява да записва всичко по пътя си. За подготовката на пациента и провеждането на теста не се изисква нищо особено. Преди извършване на изследването пациентът трябва да вземе слабително, а понякога и друго лекарство, което да улесни преминаването на камерата.

Тестът, който обикновено продължава около осем часа, не изисква прием в болница и е минимално инвазивен. Пациентът трябва да носи колан със сензори, които позволяват достъп до изображенията, които камерата ще получи. След като капсулата бъде погълната, пациентът напуска медицинския център и може да води нормален живот. След приблизително осем часа пациентът може да бъде освободен от колана и да има достъп до записаните изображения.

Капсулната ендоскопия е широко използвана техника, която позволява на лекарите да видят по-ясно какво има в тънките черва, област в човешкото тяло, която не се достига лесно с традиционните ендоскопски процедури.

Капсулната ендоскопия помага за откриване на заболявания в тънките черва и се препоръчва, когато се опитвате да откриете причината за стомашно-чревно кървене или за диагностициране на възпалителни заболявания на червата, като болест на Крон, а също и за диагностициране на рак, тъй като позволява идентифициране на тумори в изследваната област . Понякога сканирането има за цел да открие полипи или да изследва хранопровода, за да провери за разширени вени.


Канал 3

Други новини

Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Днес се проведе конференцията “Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България”. По време на форума експерти в…
ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГКПП ВИДИН

ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ…

“МВР прави и ще продължава да прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния…
Утре Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Утре Централни хали отваря врати с ново градско пространство…

Централните хали в София ще отворят врати за посетители на 23 май, след продължили една година ремонтни дейности по възстановяване на…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *