Украйна и Русия се обвиняват взаимно за нападението на Запорожката ядрена централа

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за нападението на Запорожката ядрена централа

Трима работници в Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна са били ранени поради украински атаки с дронове, съобщиха руските власти, които контролират централата.

От Руската агенция за атомна енергия (Росатом) заклеймиха нападението:

“Запорожката атомна електроцентрала е била обект на поредица от безпрецедентни атаки с дронове, което представлява пряка заплаха за сигурността на централата“.

Руските власти уточняват, че две устройства са се разбили вътре в завода. Първият от които е паднал с експлозивен заряд в близост до столова на завода в 11.38 часа. Експлозията е ранила трима души и е нанесла щети на камион, който разтоварвал храна. Втори безпилотен самолет е достигнал дока за товарене половин час по-късно, а по-късно трето устройство е ударило купола на шестия реактор на централата, макар и без да причини критични щети или жертви.

„Радиацията в централата и съседната зона не се е променила и не надвишава естествените стойности“, подчертават от „Росатом“.
Поради всички тези причини Русия моли ръководството на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да „реагира незабавно на ескалацията“ на това, което, не забравяйте, е най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

„Росатом“ категорично осъжда тази безпрецедентна атака срещу съоръженията на атомната електроцентрала и призовава ръководството на МААЕ, в частност нейния генерален директор Рафаел Гроси, и лидерите на страните от ЕС незабавно да реагират на заплахата за безопасността на Запорожката атомна електроцентрала.

Ядрената агенция на ООН, МААЕ, потвърди експлозията на безпилотен самолет в Запорожие. Агенцията не е успяла да идентифицира извършителя на атаката, но споменава, че нейните експерти, които са били на посещение в съоръжението тази неделя, са били информирани от руските власти за детонацията на дрон и че „такава детонация е в съответствие с наблюденията на МААЕ“.

„Призовавам ви да се въздържате от действия, които противоречат на петте принципа на МААЕ и застрашават ядрената безопасност“, призова генералният директор на агенцията Рафаел Мариано Гроси в съобщение, публикувано в социалните мрежи.

Руските власти подчертават, че нападението е извършено 20 минути след инспекцията на МААЕ, която многократно е подчертавала огромната опасност, която въоръженият конфликт представлява за съоръжението.

Украинските власти отхвърлиха този понеделник участието си в нападенията, регистрирани предишния ден в близост до най-голямата в Европа електроцентрала Запорожие, и предупредиха, че руската страна отново използва своите пропагандни системи, за да ги обвини в „. ядрен тероризъм“.

„Руската пропаганда разпространява информация за предполагаеми атаки с безпилотни летателни апарати, организирани от Украйна срещу Запорожката атомна електроцентрала“, обясни ЦПД, организация, която отговаря за противодействието на руските дезинформационни кампании.

Също така от украинския центъра за противодействие на дезинформацията предупредиха, че руската страна „манипулира“ опасенията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), за да се опита да обвини Украйна в „ядрен тероризъм“.

“Русия атакува Запорожката атомна електроцентрала с дронове, твърдейки, че заплахата за централата и ядрената безопасност идва от Украйна“, каза директорът на CPD лейтенант Андрей Коваленко. Той се позовава на данните, които са му предоставени от  украинското разузнаване.

Други новини

ХРИСТО ИВАНОВ: ПЕЕВСКИ БУКВАЛНО СЕ МОЛЕШЕ НА КОЛЕНЕ НА ВСИЧКИ, КОТО ИМАХА НЕЩО ОБЩО С АМЕРИКА

ХРИСТО ИВАНОВ: ПЕЕВСКИ БУКВАЛНО СЕ МОЛЕШЕ НА КОЛЕНЕ НА…

Лидерът на ДБ Христо Иванов  коментира нападките по негов адрес, които Делян Пеевски нахвърля пред журналистите днес в НС. ХРИСТО ИВАНОВ:…
Нова порция записи на лидерите на ПП

Нова порция записи на лидерите на ПП

Днес сайта “Афера” пусна нов “епизод” от повсеместната “кална” кампанията срещу ПП-ДБ, която заприлича на слабо изигран нискобюджетен сериал. Както изглежда,…
Костадин Костадинов: Полицаите буквално са абдикирали от борбата за купуване на гласове

Костадин Костадинов: Полицаите буквално са абдикирали от борбата за…

На пресконференция на ПП “Възраждане” лидера на партията Костадинов Костадинов обширно коментира ниската избирателна активност, купуването на гласове, манипулирания и корпоративния…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *