Тръмп го чакат четири години затвор

Тръмп го чакат четири години затвор

Нюйоркското правосъдие се произнесе: с пълно единодушие съда в Манхатън призна бившия президент Доналд Тръмп за виновен по всичките 34 обвинения за фалшифициране на документи и нарушаване на държавните закони за финансиране на предизборни кампании.

Съдия Хуан Мърчан определи 11 юли като дата за произнасяне на присъда срещу бившия президент, който може да получи до четири години затвор или пробация, както и глоба до 5000 долара за всяко едно обвинение. Най-вероятно обаче присъдата по всяко от тези обвинения ще бъде изпълнена едновременно, което ще намали периода зад решетките общо на четири години.

През 2016 г. бившият американски президент “купува мълчанието” на порно актрисата Сторми Даниелс чрез своя адвокат Майкъл Коен, в опит да прикрие извънбрачна връзка, която двамата са имали преди десетилетие. Тръмп си връща парите чрез поредица от месечни чекове, които фалшиво записа като „правни разходи“ на компанията си.

След шест седмици съдебен процес, 22 свидетели и повече от 200 доказателства, предоставени от обвинението, съда стигна до заключението, че по този начин магнатът е извършил престъпление за фалшифициране на документи, което е утежнено, тъй като е служило за извършване на друго престъпление на законите за финансиране на кампании в Ню Йорк.

Присъдата, произнесена експресно след единадесет часа обсъждане в рамките на два дни, е предназначена да преобърне президентските избори, в които ще се състезават първият бивш президент, осъден по криминални обвинения в историята на страната, и най-възрастният настоящ президент Джо Байдън.

Тръмп, който от началото на процеса се оплаква, че е част от „лов на вещици“, воден от президента Джо Байдън, каза на излизане от съда, че „този процес е манипулиран от корумпиран съдия“ и подчерта, че „истинската присъда ще бъде на 5 ноември за хората“.

Първият осъден американски президент се закани, че “това далеч не е приключило”, подготвяйки почвата за петмесечна интензивна предизборна кампания. Минути по-късно той обяви в своята платформа Truth Social, че този петък ще даде пресконференция от Trump Tower.

Белият дом изпрати кратко изявление до пресата, в което уверява, че „уважаваме върховенството на закона и нямаме повече коментари по въпроса”.

Директор по комуникациите, от екипа на президента Байден,  Майкъл Тайлър коментира съдебното решение, подчертавайки,  че присъдата показва, че „никой не е над закона“.

“Осъден или не, Тръмп ще бъде републиканският кандидат за президент и вторият мандат ще означава само хаос, унищожаване на американските свободи и насърчаване на насилието”, добави той.

Канал 3

Други новини

ГЕРБ и ДПС са готови да борят корупцията заедно(ВИДЕО)

ГЕРБ и ДПС са готови да борят корупцията заедно(ВИДЕО)

Днес ГЕРБ-СДС покани на разговори партиите, които влизат в 50-ото Народно събрание. За целта лидера на ГЕРБ Бойко Борисов излъчи преговорен…
Руският президент Путин ще посети Северна Корея

Руският президент Путин ще посети Северна Корея

Владимир Путин ще пътува до Северна Корея за двудневно посещение, започващо във вторник, съобщиха от Кремъл. Това е първото посещение на…
Първата лична карта от ново поколение бе връчена на министър Калин Стоянов(ВИДЕО)

Първата лична карта от ново поколение бе връчена на…

Издаването на новите лични документи започна от днес. Министърът на МВР Калин Стоянов днес получи първата лична карта от ново поколение.…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *