Това е мирният план на Израел за прекратяване на войната в Газа

Това е мирният план на Израел за прекратяване на войната в Газа

Израел предлага трайно прекратяване на огъня след посредничеството на САЩ и Хамас го оценява „положително“

Вчера Израел излезе с предложение за споразумение за трайно прекратяване на огъня в израелската офанзива в ивицата Газа в замяна на освобождаването на всички заложници, които палестинската ислямистка група държи като заложници, обяви  президентът на Съединените щати Джо Байдън, а по-късно бе потвърдено и Тел Авив.

“След интензивна дипломатическа дейност, извършена от моя екип, в разговори с лидери на Израел, Катар, Египет и други страни от Близкия изток, Израел предложи ново всеобхватно предложение за трайно прекратяване на огъня и освобождаване на всички заложници”, съобщи Байдън при изява в Белия дом.

Американският държавен глава уточни, че предложението вече е изпратено до Хамас с посредничеството на Катар.

“Време е тази война да приключи и следващият ден да започне”, каза Байдън.

В изявление на кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху се  заявява, че цялото израелско правителство споделя желанието отвлечените да се върнат у дома възможно най-скоро и работи за постигането на това.

“Министър-председателят упълномощи преговарящия екип да представи схема за постигане на тази цел, като настоя, че войната няма да приключи, докато не бъдат постигнати всички нейни цели”, се съобщава още в комюникето.

В изявлението на израелското правителство се настоява за “точната схема, представена от Израел, включително преход с поетапни условия, които позволяват на Израел да поддържа тези свои принципи”.

Непосредствено след изявлението на Байдън, Палестинската ислямистка терористична група Хамас заяви, че гледа „положително“ на предложението за примирие, обявено от президента на САЩ Джо Байдън, по отношение на “окончателно прекратяване на огъня, изтегляне на израелските сили от ивицата Газа, реконструкцията на Газа и размяната на затворници”.

Предложеният план се състои от три етапа.

Предвижда се в първият етап да има пълно прекратяване на огъня. Израелските войски ще се изтеглят от всички населени райони на Ивицата Газа. Хамас ще освободи няколко заложници, включително жени, възрастни хора и ранени, в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници.

Американският президент уточни, че през тези шест седмици Израел и Хамас трябва да договорят подробностите за втората фаза, която ще включва „постоянен край на военните действия“, освобождаване на останалите заложници, включително войници, и изтегляне на израелската армия от Ивицата.

Според Байдън този втори етап ще изисква много интензивни преговори, така че „прекратяването на огъня да продължи да е в сила, докато се водят преговорите“, каза той.

Третата и последна фаза ще включва „основен план за реконструкция“ на палестинския анклав и връщането на телата на убитите заложници.

“Това е предложението, което сега е на масата. Това е, което искахме и което е необходимо”, заяви Байдън на пресконференцията, фокусирана върху ситуацията в Близкия изток.

Представител на американската администрация подчерта в последващ разговор с репортери, че новият план не е далеч от това, което Хамас наскоро заяви, че иска прекратяване на огъня и “това споразумение е възможност да го демонстрира”, добави той.

Според него Израел е успял да предложи този план поради някои от успехите, които е постигнал в намаляването на военния капацитет на Хамас, който според него вече не би могъл да повтори атака като тази от 7 октомври.

Този план е „най-добрият път“ както за кризата в Газа, така и за гарантиране на сигурността на Израел сега и в дългосрочен план и включва споразумения, позволяващи на палестинците да се завърнат в домовете си и да започнат да възстановяват своя анклав заедно с международната общност и арабските си  партньори.

Канал 3

 

Други новини

ГЕРБ и ДПС са готови да борят корупцията заедно(ВИДЕО)

ГЕРБ и ДПС са готови да борят корупцията заедно(ВИДЕО)

Днес ГЕРБ-СДС покани на разговори партиите, които влизат в 50-ото Народно събрание. За целта лидера на ГЕРБ Бойко Борисов излъчи преговорен…
Руският президент Путин ще посети Северна Корея

Руският президент Путин ще посети Северна Корея

Владимир Путин ще пътува до Северна Корея за двудневно посещение, започващо във вторник, съобщиха от Кремъл. Това е първото посещение на…
Първата лична карта от ново поколение бе връчена на министър Калин Стоянов(ВИДЕО)

Първата лична карта от ново поколение бе връчена на…

Издаването на новите лични документи започна от днес. Министърът на МВР Калин Стоянов днес получи първата лична карта от ново поколение.…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *