Словакия продължава да живее в несигурност

Словакия продължава да живее в несигурност

Премиера Фицо остава в интензивното отделение

В болницата „Рузвелт“ в Банска Бистрица, градът в централна Словакия, където министър-председателят Робърт Фицо беше отведен след нападение миналата сряда, здравният персонал идва и си отива, докато пресата чака новини за най-следения пациент в Европа.

59-годишният Фицо беше докаран в тази университетска болница с хеликоптер, след като беше прострелян пет пъти от упор от политически мотивиран нападател в Хандлова, близкия град, където премиерът се срещна с членове на правителството. Състоянието му беше толкова тежко, че беше решено той да бъде хоспитализиран в Банска Бистрица, вместо да бъде прехвърлен в столицата Братислава, която се намира на 215 километра.

Непосредствено след нападението словашкият премиер е опериран от два хирургически екипа, единият по обща хирургия, а другият по травматология, които успяват да го стабилизират. Два дни след нападението, Робърт Фицо отново беше подложен на хирургическа интервенция.

„Целта на втората операция беше да се локализират и извлекат некротични тъкани, които са останали вътре в пациента. Сега той е в съзнание и е стабилен в интензивното отделение, но положението му продължава да е много сериозно“, каза директорът на болницата Мириам Лапуникова в кратка изява пред журналисти.

На брифинга с присъстваше Роберт Калинак, вицепремиер и министър на отбраната, който в момента е в ролята на временен говорител на изпълнителната власт. Той подчерта, че правителството продължава да работи.

„Министерствата работят по всичките си функции, нищо не е замразено или спряно, страната продължава”.

Калинак, който изглеждаше по-оптимистично настроен след посещението в болницата допълни, че състоянието на премиера Роберт Фико е стабилно.

Медицинска комисия ще се събере в понеделник, за да преоцени състоянието на Роберт Фицо и да прецени дали той остава хоспитализиран в Банска Бистрица или ще бъде преместен в болница в столицата Братислава.

”Болница Рузвелт разполага с всички подходящи медицински възможности да се грижи за пациента“, каза Калинак.

“Все още е твърде рано да се вземе решение за преместване в Братислава, тъй като пациентът трябва да бъде стабилизиран и това трябва да е неговата воля“, коментира директорът на болницата Лапуникова.

Междувременно словашкото общество и по-специално неговата политическа класа усвояват шока от бруталният опит за убийство на лидера Фицо.

В страната от години се наблюдава интензивна и гневна поляризация, към която самият Роберт Фицо доприне решително с острата си реторика.

“В Словакия има два политически лагера и има много омраза. Ситуацията беше такава, че можеше да се случи нещо и накрая ситуацията ескалира до тази атака”, обобщава 34-годишна жена, която която беше дошла в болницата, за да посети настанен роднина и предпочете да остане анонимна.

В словашкото общество Фицо  отдавна е противоречива фигура, чието завръщане на власт след спечелването на изборите миналия октомври не беше отпразнувано с ентусиазъм в Брюксел.

Някои членове на правителствените партии обвиняват опозицията и пресата, че са насърчили климата, довел до нападението.

Канцеларията на президента на републиката обяви вчера, че ще организира следващия вторник среща на лидерите на всички парламентарно представените партии. Това е инициатива на отиващия си президент Зузана Чапутова в съгласие с новоизбрания президент Петер Пелегрини, който ще я наследи на поста в средата на юни, за да се опита да намали социалното напрежение в страната.

В този контекст на социално-политическа поляризация в Словакия, нападателят на министър-председателя Юрай Чинтула е радикализиран собственик на биография, пълна с противоречия. Той е поет с публикувани произведения, член на писателски дружества и години наред е пропагандирал за ненасилие в обществото. В същото време Чинтула е свързан в миналото с ултранационалистическа и проруска група, на чиято страница във Facebook той твърди за съществуването на въоръжени милиции, които да защитават европейците от пристигането на „стотици хиляди на мигранти“. Разследващите го смятат за вълк единак, решил сам да нападне премиера по политически причини.

Като част от разследванията словашката полиция претърси апартамента, в който Чинтула живее със съпругата си в Левице. Агентите претърсвали дома му с часове и са взели компютъра и различни документи.

Юрай Чинтула ще се яви на изслушване пред Специалния наказателен съд на Словакия в Пезинок, в покрайнините на Братислава, който трябва да реши дали да го остави задържан в очакване на процеса, както поиска прокуратурата. Чинтула е обвинен в „предумишлен опит за убийство“ с политически мотиви, случай, който предизвика тревога в цяла Европа.

Канал 3

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *