След почти две години на власт – днес президента Радев отправи критики към предишните правителства

След почти две години на власт – днес президента Радев отправи критики към предишните правителства

Днес пред журналисти в Ню Йорк президента Румен Радев остро разкритикува правителството за протестите, организирани от земеделски организации и синдикати, с думите: “Държава не се управлява с бягство от отговорност, с квалификации, лозунги, противопоставяне на едни сектори от икономиката и обществото на други”.

След почти две години на власт, с малки прекъсвания, той определя ситуацията по следния начин:”въпросът е дискусионен и тежък, но той следва да бъде зададен на предишни български правителства, които способстваха именно по такъв механизъм да се разпределят парите“. „Явно е, че има проблеми и несправедливости при формирането на субсидиите и тяхното разпределение и при начина на реализация на продукцията, но това не означава, че трябва да се обвиняват хората, които ни хранят“.

Държавният глава призова правителството и производителите да проведат разговори за проблемите в сектора и да бъдат търсени устойчиви решения, които да дадат ясна перспектива за бъдещето и да има повече справедливост.

На въпроса дали протестиращите производители у нас не могат да достигнат начин на производство, така че да бъдат конкурентоспособни на пазара в ЕС, за разлика от производителите в други държави членки, президентът напомни, че все още не са изравнени субсидиите в земеделието между България и други страни в ЕС. „Затова българската държава трябва да се отнася с много по-голямо внимание към този сектор, защото той е ощетен няколко пъти. Няма равенство на субсидиите, а съответно и самото разпределение на субсидиите вътре в страната не е регулирано по-най добрия начин“, посочи Радев. Затова е необходима ясна, устойчива и проактивна политика на България и в самия ЕС.

В отговор на въпрос дали ДПС е част от управлението, държавният глава напомни, че ДПС участва във важните процеси в конституционните промени, „което определя нашето бъдеще оттук-нататък“. „ДПС гласува за решенията на правителството и неговото формиране, така че независимо как ще бъде наричано то, важно е кой как взема тези решения, кой заедно ръководи държавата“, посочи президентът.

Канал 3

Други новини

Испания ще признае палестинската държава

Испания ще признае палестинската държава

Педро Санчес обяви, че Испания ще признае палестинската държава на 28 май заедно с Норвегия и Ирландия
Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Днес се проведе конференцията “Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България”. По време на форума експерти в…
ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГКПП ВИДИН

ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ…

“МВР прави и ще продължава да прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *