СЛЕД НСТС: Минималната заплата да стане 780 лв. от 1 януари 2023 г.

СЛЕД НСТС: Минималната заплата да стане 780 лв. от 1 януари 2023 г.

Това ще предложи социалният министър на МС

Социалното министерство, работодатели и синдикати не се разбраха за минималната заплата. Това стана ясно по време на брифинг след Националния съвет за тристранно сътрудничество.

“В рамките на обсъжданията бяха изказани различни съображения, които разкриват че НСТС не постигна консенсус по проекта на постановление”, каза социалният министър Лазар Лазаров.

Проектът на постановлението е МРЗ за 2023 г. да бъде 770 лв. След дискусиите обаче от социалното министерство заявиха, че са склонни да ревизират тази сума и МРЗ да се вдигне на 780 лв. от 1 януари 2023 г., което е 50% от средната работна заплата.

“Още в първите дни на януари ще създадем работна група, която да започне работа по транспонирането на директивата и отчитането на всички нормативни актове, които ще бъдат изменени”, посочи Лазаров.

Отстъпката от 25 ст. за горивата остава и след Нова година

С определянето на МРЗ, което ще социалният министър ще предложи на МС се постига увеличение на МРЗ с 9,9 на сто спрямо настоящия й размер. Това е 20-процентно увеличение на годишна база, “което изцяло изчиства и компенсира натрупаната до момента инфлация”, допълни социалният министър.

„От няколко седмици България се тресе от различни варианти, механизми, схеми, числа, свързани с МРЗ. Очакванията на хората са за едно прилично и сериозно увеличени, което да подкрепи техните доходи”, каза Пламен Димитров от КНСБ. 
Той обясни, че синдикатите искат 830 лева. „Това трябва да е целта за 2023 г.”, каза Пламен Димитров. Синдикатите са били склонни това да стане на два пъти – през януари и юли. „Но ние не можем да влезем в този консенсус, ако той не влиза в това, което пожелахме”, каза Димитров.

Депутатите обсъждат удължаването на Бюджет 2022 г.

„Не подкрепихме проекта на постановление, който ни беше предоставен. Този проект беше публикуван, след като в НС на първо четене беше приет друг проект, според който минималната заплата трябваше да е много по-висока”, каза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

„През последните месеци ставаме свидетели на тежка безотговорност от страна на политчексия елит в стрнаата!”, заяви още Григорова, според която текстът за увеличение на МРЗ “се избутва назад в дневния ред, така че да не се стигне въобще до гласуване”.

По думите й увеличение на минималната заплата на 780 лв. няма да покрие инфлацията. Григорова заяви, че синдикатите са “склонни да се съгласят” МРЗ да стане 780 лв от началото на януари 2023 г., но ако след това последва “бърза промяна в рамките на следващите няколко месеца, така че да стигне поне до 830 лв.”.

А работодателите искат минимален праг за различните професии.

“Така, например, ако кабинетът смята да приеме предложението, това механично еднокритериално определяне на минималната работна заплата може да бъде подобрено, като се диференцира плюс – минус 10”, каза икономистът Васил Велев. 

А крайната дума за размера на минималните доходи ще има Министерския съвет.  

Други новини

Испания ще признае палестинската държава

Испания ще признае палестинската държава

Педро Санчес обяви, че Испания ще признае палестинската държава на 28 май заедно с Норвегия и Ирландия
Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Днес се проведе конференцията “Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България”. По време на форума експерти в…
ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГКПП ВИДИН

ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ…

“МВР прави и ще продължава да прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *