САЩ разтоварват хуманитарна помощ за първи път през плаващия док в Газа

САЩ разтоварват хуманитарна помощ за първи път през плаващия док в Газа

ООН предупреди, че няма да може да разпредели пратката, ако не бъде изпратено гориво
Това изображение, разпространено от Централното командване на САЩ, показва войници, които инсталират дока на брега на ивицата Газа.

Десетки камиони, пълни с храна и лекарства, за първи път прекосиха плаващия док, построен от САЩ край бреговете на Газа и разтовариха хуманитарна помощ в анклава. Тази доставката възобновява морския коридор за изпращане на хуманитарна помощ директно до Газа, спрян през последните два месеца поради смъртта на седем хуманитарни работници при израелска въздушна атака.

Централното командване на американската армия обяви първата доставка чрез плаващия док, която пристигна в Газа вчера в 9:00 сутринта местно време.

“Това е продължаващо многонационално усилие за доставяне на допълнителна помощ на палестинските цивилни в Газа чрез морски коридор, който е изцяло с хуманитарен характер и ще включва помощни продукти, дарени от различни страни и хуманитарни организации“, се казва в изявление на командването.

Според Вашингтон първата доставка се е състояла от десетки камиони, натоварени с енергийни блокчета за 11 000 души, терапевтични храни за облекчаване на недохранването за 7 200 деца и хигиенни комплекти за около 30 000 души. В момента докът има капацитет да натовари до 150 камиона с хуманитарна помощ на ден, но Съединените щати се надяват да успеят да увеличат този брой през следващите седмици.

Проектът, който струваше 320 милиона долара, беше замислен като допълващо действие към притока на помощ по суша. Заради израелската блокада на пропускателните пунктове, за момента това е единствената алтернатива за влизане на помощ към засегнатите райони.

“Въпреки че това е нов механизъм за помощ за Газа, разбира се, трябва да се направи повече“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател в четвъртък.

“Хуманитарните условия на място продължават да се влошават и се затвориха жизненоважни гранични пунктове в момент, когато се прехвърлянето на помощта е от съществено значение“, предупреди той.

Помощта, доставена този петък в Газа, се очаква да бъде разпределена от ООН, въпреки че организацията предупреди, че няма да може да разпредели пратката, ако не бъде доставени гориво.  “Отчаяно се нуждаем от гориво“, каза заместник-говорителят на ООН Фархан Хак.

“Без значение как пристига помощта, дали по море или по суша, без гориво, помощта няма да стигне до хората“, предупреди той.

След като израелската армия превзе ГКПП Рафах преди 10 дни бе спряно доставянето на храна и гориво в Ивицата от Египет. Логистиката на морските доставки е много по-сложна и отнема много повече време от сухопътните коридори.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс отбеляза, че запасите от храна в южната част на Ивицата, където се намират складовете на хуманитарните организации, се изчерпват.

“Израел трябва да направи повече, за да осигури спешно устойчив и безпрепятствен достъп за хуманитарна помощ, която да бъде доставена както в северната, така и в южната част на Газа”, предупреди той.

Канал 3

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *