Саудитска Арабия е обвинена, че унищожава села за да построи екологичния град Неом

Саудитска Арабия е обвинена, че унищожава села за да построи екологичния град Неом

Саудитските власти са разрешили използването на смъртоносна сила за разчистване на земя, където десетки западни компании изграждат футуристичен град в пустинята, каза бивш офицер от разузнаването пред BBC.
Полковник Рабих Аленези твърди, че му е наредено да изгони селяни от племе в саудитската пустиня, през която ще минава “Линията”, част от екологичния проект Неом.
Един от тях е бил застрелян заради протест срещу изселването.
Саудитското правителство и ръководството на Neom отказаха коментар.

Линията
Линията

 

Neom, екорегионът на Саудитска Арабия на стойност 500 милиарда долара, е част от нейната стратегия Saudi Vision 2030, която има за цел да диверсифицира икономиката на кралството извън петрола.

 

NEOM, съкращение от New Future, е името на нов град и икономическо-технологична зона, с площ три пъти по-голяма от тази на Кипър, която Саудитска Арабия рекламира в северозападната част на страната, с лице към Синайския полуостров.

Специален икономически град със собствени граждански и данъчни закони и западни социални обичаи, с размери 26 500 квадратни километра. Основните цели са привличане на чуждестранни инвестиции от мултинационални компании, диверсификация на зависимата от петрола саудитска икономика, създаване на свободно пазарно пространство и дом на милионери.

“Земя за свободни от стрес хора,…празна страница, върху която да напишем новата ера на човешкия прогрес“, се казва в промоционалният видеоклип на проекта.

Според уебсайта на проекта и официалните отчети 16-те сектора на енергия, мобилност, вода, биотехнологии, храни, производство, комуникация, развлечения и мода, технологии, туризъм, спорт, услуги, здраве и благополучие, образование и обитаемост ще генерират 100 000 милиона долара годишно.

Друга цел, преследвана от проекта, е NEOM да се превърне в най-безопасния град на планетата чрез най-съвременни системи за наблюдение, които включват дронове, автоматизирани камери, машини за лицево и биометрично разпознаване, както и изкуствен интелект, способен да докладва за престъпления без необходимост гражданите да трябва да ги докладват. Лидерите на градската инициатива прогнозират, че градът ще бъде екологичен център, базиран единствено на слънчева и вятърна енергия.

В момента NEOM не е нищо повече от проект, който е в начална фаза. Територията, на която ще бъде разположен големият град, е пустинен терен, планини с височина до 2500 метра и 468 километра девствени брегове с тюркоазено синя вода, с дворец и малко летище. NEOM се изгражда от нулата с първоначални разходи от 9 милиарда долара от саудитския суверенен фонд Saudi Arabia Monetary Authority (SAMA).

В допълнение към търсенето на алтернативи на петрола, с NEOM саудитците възнамеряват да съперничат на градските иновации на Дубай, Абу Даби и Доха. Проектът също така включва прехвърляне на интересите на Саудитска Арабия от Персийския залив към Червено море и укрепване на съседството с Египет, Йордания и Израел.

Секторите, предпочитани от арабите, са възобновяема енергия, луксозен туризъм, модерна инфраструктура и технологии. Правителствата в региона са намерили начин да обединят тези четири сектора, а Саудитска Арабия, заедно с Обединените арабски емирства, изглежда искат да се позиционират като първи в арабската технологична надпревара.

Не всичко обаче е толкова идеално и просто, колкото изглежда. Въпреки големия интерес на 400 чуждестранни компании към проекта, според местната управа има несигурност относно неговата рентабилност. Проблемите и скандалите, свързани със саудитската корона, като лишаването от свобода на членове на семейството и дисиденти, корупцията, неравенството на правата, военната намеса в Йемен, случаят с убийството на журналиста Хашоги и възможната политическа криза след бъдещата смърт на крал Салман бин Абдулазиз, бащата на Мохамед, кара инвеститорите да бъдат предпазливи.

В заключение NEOM е уникален проект, достоен за самите арабски шейхове, възприели далновидна икономическа визия. Очаква се през 2030 г. в града да може да се живее, въпреки че строителството продължава и не е напълно завършено. Според пазарите проектът, който все още е далеч от завършване, изглежда върви по план.

Тъй като проект като този никога не е бил виждан и следователно няма референции, е трудно да се определи дали визионерският план ще бъде консолидиран успешно или ще остане в обикновен дим и огромни загуби на пари.

Канал 3

Други новини

ГЛАВЧЕВ: НЕ САМО БЪЛГАРИЯ, НО И НАТО НЯМА НАМЕРЕНИЕ ДА ПРАЩА ВОЙНИЦИ В УКРАЙНА

ГЛАВЧЕВ: НЕ САМО БЪЛГАРИЯ, НО И НАТО НЯМА НАМЕРЕНИЕ…

На заседание на Министерски съвет днес премиера отново коментира опитите за дезинформация по отношение на възможността за изпращане на натовски войници…
Симеон Сакскобурггоски: Това е за историята на България

Симеон Сакскобурггоски: Това е за историята на България

“Преди всичко съм благодарен. Това е за историята на България. Благодаря на Господа, че съм доживял този момент. Страшни емоции са.…
ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПОЛАГАНЕ НА ТЛЕННИТЕ ОСТАНКИ НА ЦАР ФЕРДИНАНД В ДВОРЕЦА ВРАНА

ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПОЛАГАНЕ НА ТЛЕННИТЕ ОСТАНКИ НА ЦАР ФЕРДИНАНД…

Тленните останки на цар Фердинанд I бяха положени за вечен покой в двореца „Врана“. Те бяха пренесени до двореца с траурно…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *