Санкциите срещу Русия дават резултат – добива на газ се срива

Санкциите срещу Русия дават резултат – добива на газ се срива

След започване на войната в Украйна Европа наложи редица санкции на Русия, между които и забрана на участието в SWIFT за 10 руски банки.В отговор Русия поиска европейските клиенти да плащат в рубли, а после спря газа на всички страни, които отказаха да изпълнят това условие. Именно европейският пазар носеше основната част от доходите и печалбите на енергийния гигант“Газпром“. Делът на дружеството в световните и руски газови резерви съставлява 18% и 72% съответно и допринася за 14% и 74% от глобалното и руско производство на газ.

Данните сочат, че само за първата половина на 2023 г. “Газпром” отчита 25% -ов спад в добива на газ в сравнение с предходната 2022 г. Компанията отдава този факт на “приемането в редица страни на политически мотивирани решения, насочени към отказ от вноса на руски газ”, това е отбелязано в тазгодишния отчет на компанията.

Това от своя страна води до повишаване на тарифите за жилищно-комунални услуги в Русия до рекордни нива.

Независимо от влошените резултати руския президент е оптимист за бъдещето на глобалната компания “въпреки нечестната, честно казано, конкуренция, преките опити отвън да възпрепятстват и възпрепятстват развитието й, „Газпром“ върви напред и стартира нови проекти, коментира Путин и допълни, че компанията демонстрира устойчивост и ефективност в работата си.

Канал 3

Други новини

Испания ще признае палестинската държава

Испания ще признае палестинската държава

Педро Санчес обяви, че Испания ще признае палестинската държава на 28 май заедно с Норвегия и Ирландия
Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Днес се проведе конференцията “Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България”. По време на форума експерти в…
ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГКПП ВИДИН

ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ…

“МВР прави и ще продължава да прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *