Руският президент Путин ще посети Северна Корея

Руският президент Путин ще посети Северна Корея

Владимир Путин ще пътува до Северна Корея за двудневно посещение, започващо във вторник, съобщиха от Кремъл.

Това е първото посещение на руския президент в страната за повече от две десетилетия.

Международната общност приема това гостуване с безпокойство, тъй като приема това посещение, като знак за задълбочаване на антизападната политика водена от Путин.

Това е рядко задгранично пътуване за Путин от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г., както и ключов момент за президента на Северна Корея Ким Чен Ун, който не е приемал друг световен лидер в Пхенян – сред най-политически изолираните столици на света – след пандемията Ковид-19.

Очаква се наблюдаваното отблизо посещение да затвърди още повече процъфтяващото партньорство между двете изолирани сили. Партньорство, което се основава на споделената им враждебност към Запада и се ръководи от нуждата на Путин от подкрепа в продължаващата му война срещу Украйна.

САЩ, Южна Корея и други страни обвиниха Северна Корея в предоставянето на значителна военна помощ за военните усилия на Русия през последните месеци, докато наблюдатели изразиха опасения, че Москва може да нарушава международните санкции, за да подпомогне Пхенян развитието на неговата зараждаща се военна сателитна програма. И двете страни отрекоха севернокорейския износ на оръжие.

След посещението си в Северна Корея, Путин ще отпътува за Ханой в сряда за още едно двудневно посещение в демонстрация на връзките на управлявания от комунистите Виетнам с Русия.

Пътуването на Путин е в отговор на гостуването, което Ким Чен Ун направи миналия септември, когато севернокорейският лидер пътува с бронирания си влак до Далечния източен регион на Русия за посещение, включващо спирки във фабрика, която произвежда бойни самолети и съоръжение за изстрелване на ракети.

Канал 3

Други новини

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Дойде време разделно. След върволица от избори в последните година, както изглежда животът на 50-то Народно събрание ще бъде кратък и…
Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

На кратък брифинг след срещата с президента Радев от коалицията ПП-ДБ дадоха повече информация относно изготвената декларация и кога ще бъде…
ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

Коалицията е изготвила декларация с решения за борба с корупцията

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *