Резултатите от матурите сочат огромен ръст на отличниците по български език и литература(ВИДЕО)

Резултатите от матурите сочат огромен ръст на отличниците по български език и литература(ВИДЕО)

Днес служебният министър на образованието Галин Цоков на брифинг в министерството във връзка с резултатите от матурите и националното външно оценяване след 4-ти клас съобщи рекордно високи резултати на матурата по български език.

”Тази година на зрелостните изпити се получи най-високият резултат в брой точки по български език и литература в исторически план. Той е 58,48 точки, който е с няколко десети по-добър от досегашния най-добър резултат, получен през 2008 година”, заяви министъра.

Цоков поясни, че средният успех по български език и литература за тази година е 4,32, а миналата година е бил 3,93.

От думите му стана ясно, че слабите намаляват с около 7%. Спад се наблюдава както и в средните оценки, така и тези и в добрите. Същевременно се увеличават оценките с „Много добър“ и „Отличен“.

От профилираните матури средният брой точки е 67,18, което съответства на „Много добър“ 4,72. За сравнение миналата година е бил 62,11. Най-сериозното нарастване на точките се наблюдава при матурите по английски език и биология, но също така и по математика, където ръстът е с 15 точки, а отличните оценки са 13% от всички резултати.

При изпитите за придобиване на професионална квалификация средният резултат е 4,51. Най-добри са резултат се показват в областта на „Администрация и управление“, „Архитектура и строителство“, „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и „Информатика“.

При Националното външно оценяване за четвъртокласниците също се отчитат положителните тенденции.

Средният брой точки по български език и литература е 72,6, по математика – 70,53. Учениците с отличните оценки по двата предмета е 15 570 ученици, което е с 50% повече спрямо миналата година.

Според просветният министър по-добрите резултати се дължат на предприетите спешни действия по анализ на причините за слабите резултатите от миналогодишните изпити. Министър Цоков каза, че регионалните образователни управления са положили достатъчно усилия за повишаване на резултатите като са се провеждали пробни изпити, засилила се е подготовката, както и се е следяло за присъствието на учениците.

За повече информация гледайте видеото.

Канал 3

 

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *