• 27.05.2024
  • Няма коментари
  • 20

Радев: Българските политици да си отворят “широко затворените очи”

Българските политици трябва полагат усилия за прекратяване на тази война   Държавният глава Румен Радев е на посещение в Берн,…

 Радев: Българските политици да си отворят “широко затворените очи”

Българските политици трябва полагат усилия за прекратяване на тази война

 


Държавният глава Румен Радев е на посещение в Берн, където се срещна с швейцарския си колега Виола Амхерд. Той поздрави президента на Швейцария за инициативата да организира международна конференция, на която да се търси формулата за мир в Украйна.

Пред журналисти той изрази скептицизъм в успеха на предстоящата Мирна конференция, в случай че Русия не присъства на международната среща.

“Г-жа Амхерд заяви, че без да присъства и другата страна ние не можем да очакваме някакви практически резултати. Но важно е да се започне този диалог”, уточни президента.

Радев подчерта, че е важно присъствието на повече държави на международната конференция и поясни, че ключови държави, като Китай, Южна Африка, Обединени Арабски Емирства, Саудитска Арабия и Бразилия все още не са потвърдили своето участие в предстоящата среща.

По повод днешното изявление на премиера Главчев, че България няма да изпраща свои войници в Украйна, Радев наблегна, че

”Припряните реакции на някои наши политици и институции не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава, член на НАТО, провокира пряк сблъсък с Русия” и се обърна с въпрос към събралите се жирналисти:

”Вие мислите ли, че вече има такива предпоставки?”.

”Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в тази война. С предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка и вече има европейски лидери, които открито говорят за това присъствие”, подчерта президента Радев.

България ще участва на конференцията следващия месец, но решението за това кой ще я представлява, е на служебния кабинет, уточни Радев.

Какво още каза държавния глава гледайте във видеото.

Канал 3

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *