Путин ще спре войната ако Украйна се откаже от НАТО и от завладените си територии

Путин ще спре войната ако Украйна се откаже от НАТО и от завладените си територии

Този петък войната в Украйна отбелязва 842 дни от началото на руската инвазия. Лидерите на седемте държави, които съставляват Г-7, се събраха вчера на срещата на върха в град Борго Еняция в област Пулия в Южна Италия, за да одобрят, наред с други мерки, споразумение на стойност 46 милиарда евро за Киев от лихвите, получени от руски активи, замразени след началото на инвазията.

В реч във външното министерство в Москва руският президент Владимир Путин определи задържането на руски активи „кражба“ и заплаши, че „няма да остане безнаказано„.

Също така Путин обяви, че ще нареди прекратяване на огъня, ако Киев изтегли войските от изток и юг и се откаже от НАТО.

Веднага след като в Киев заявят, че са готови за такова решение и започнат реално изтегляне на войските от тези региони, а също така официално обявят отказа си от плановете си за присъединяване към НАТО. От наша страна веднага, буквално в същата минута ще последва заповед за прекратяване на огъня и започване на преговори”, казва Путин своята реч.

“Повтарям, ще го направим незабавно. Естествено, в същото време ще осигурим безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части и формирования”, уточни той.

Това предложение не е за примирие, а за пълно спиране на конфликта в Украйна.

Руският държавен глава изрично подчерта, че не става дума за положението на фронта в момента, а за отказ на Украйна от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области в административните им граници. Те бяха вписани така в руската конституция в момент, когато Путин не контролираше изцяло нито една от тях. И в момента четирите области не са под руска окупация.

Според Агенция Ройтерс, която е получила достъп до проекта на декларацията на Г-7,
лидерите на седемте най-индустриализирани демокрации в свет са се съгласили да наложат санкции както на Китай, така и на Иран, ако продължат да предоставят оръжия на Русия във войната с Украйна.


Тази сутрин Русия започна комбинирана атака срещу украинска територия с 14 ракети и 17 дрона Shahed, според украинските военновъздушни сили. От друга страна, руското министерство на отбраната твърди, че е свалило над 80 украински дрона над пет региона.


Канал 3

Други новини

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Дойде време разделно. След върволица от избори в последните година, както изглежда животът на 50-то Народно събрание ще бъде кратък и…
Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

На кратък брифинг след срещата с президента Радев от коалицията ПП-ДБ дадоха повече информация относно изготвената декларация и кога ще бъде…
ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

Коалицията е изготвила декларация с решения за борба с корупцията

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *