Путин сменя министъра на отбраната си в разгара на войната

Путин сменя министъра на отбраната си в разгара на войната

Руският президент Владимир Путин ще смени Сергей Шойгу като министър на отбраната, съобщиха от Кремъл.
68-годишният Шойгу е един от най-старите съюзници на президента Путин и заема поста от 2012 г.. Предвижда се да бъде назначен за ръководител на руския Съвет за сигурност.
В документи, публикувани от горната камара на руския парламент, се казва, че Шойгу ще бъде заменен от вицепремиера Андрей Белоусов.

Това решение беше прогнозирано от много анализатори, след като заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов беше арестуван миналия месец по обвинения в корупция. Появиха се спекулации, че Путин е решил да уволни Шойгу заради незадоволителния ход на офанзивата в Украйна, въпреки последните постижения на фронта и най-вече лошото управление, свързано с доставките на оръжие и снабдяването на руските войски, воюващи в съседната страна.

 

Андрей Белоусов

Андрей Белоусов е човек близък до Путин. Бил е главен икономически съветник на руския президент и идва от администрацията на Кремъл. В предишното правителство е ръководил целия икономически блок, обаче му липсва военна подготовка. Този фактор, заедно с факта, че ръководството на Министерството на отбраната, което отговаря за доставките, може да бъде отделено и поставено под прякото ръководство на Путин, предполага, че приоритет сега е да се осигури правилното функциониране на ресурсите, за да се укрепят войските, които се бият в Украйна. Генералният щаб и различните главнокомандващи на армейските корпуси ще отговарят за специфичната тактика.

 

Дмитрий Песков

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че предложеното назначаване на цивилен служител показва, че ролята на министър на отбраната изисква „иновации“.

“Русия заприличва повече на Съветския съюз в средата на 80-те години на миналия век, когато голяма част от БВП се отделяше за военни разходи. В резултат на това имаше нужда да се гарантира, че военните разходи са по-добре интегрирани в цялостната икономика на Русия”, уточни Песков.

“Който е най-отворен към иновациите, ще бъде този, който ще излезе победител на бойното поле“, добави той.

Канал 3

 

Други новини

Испания ще признае палестинската държава

Испания ще признае палестинската държава

Педро Санчес обяви, че Испания ще признае палестинската държава на 28 май заедно с Норвегия и Ирландия
Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Днес се проведе конференцията “Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България”. По време на форума експерти в…
ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГКПП ВИДИН

ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ…

“МВР прави и ще продължава да прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *