• 09.05.2024
  • Няма коментари
  • 18

Путин изключва глобален конфликт

Президентът на Русия Владимир Путин обвини Запада, че рискува да предизвика глобален конфликт, и заяви, че никой няма право да…

 Путин изключва глобален конфликт
Президентът на Русия Владимир Путин обвини Запада, че рискува да предизвика глобален конфликт, и заяви, че никой няма право да заплашва най-голямата ядрена сила в света

Лидерът на Кремъл ръководи тържествената церемония по случай 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия във Втората световна война.

В парада, започнал традиционно в 10:00 местно време, участваха над 9000 войници, както и 70 бойни единици, сред които се видяха стратегически системи „Ярс“, противоракетни батареи С-400 и системи за балистични ракети „Искандер“. Сред войниците, които парадираха по калдъръма на Червения площад, имаше и такива, които са се сражавали в Украйна в рамките на така наречената „специална военна операция“.

„Русия ще направи всичко възможно, за да избегне глобална конфронтация“, каза Путин по време на традиционния военен парад на Червения площад, като същевременно предупреди, че руските стратегически сили са „винаги“ в бойна готовност.

С ясен намек за САЩ и НАТО, Путин подчерта, че Москва отхвърля претенциите „на всяка страна или съюз за изключителност“. „Няма да позволим на никого да ни заплашва“, каза той, след което нареди с минута мълчание за загиналите в световната война, в която Съветският съюз загуби повече от 26 милиона души между 1941 и 1945 г., включително цивилни и войници .

Той обвини „западните елити“, че залагат на „реваншизма“ и оправдават „настоящите последователи на нацистите“, което е част от политика на разпалване на регионални конфликти, враждебност между народи и религии и сдържане на новите независими центрове за развитие.

Путин осъди опитите на западните „колониалисти“ да „изопачат“ истината за Втората световна война чрез демонтиране на паметници на съветските войници и поставяне на „предателите и съучастниците“ на Хитлер на пиедестал.

Той обаче подчерта, че Русия никога не е подценявала значението на ролята на западните съюзници в поражението на нацизма и също така припомни борбата на Китай срещу японския империализъм. „Ние никога няма да забравим нашата обща борба и вдъхновяващи традиции на съюз“, подчерта той.

Встъпвайки в длъжност за пети шестгодишен мандат, Путин тази седмица предложи на Запада диалог за сигурността и стратегическата стабилност, но в понеделник нареди на Южния военен окръг да проведе тактически маневри с ядрено оръжие в отговор на провокации и заплахи от страна на САЩ и европейски сили.

НАТО отрече, че възнамерява да разположи войски в Украйна, червена линия за Кремъл, който започна военна кампания в съседната страна през февруари 2022 г.

Канал 3

 

Други новини

ГЛАВЧЕВ: НЕ САМО БЪЛГАРИЯ, НО И НАТО НЯМА НАМЕРЕНИЕ ДА ПРАЩА ВОЙНИЦИ В УКРАЙНА

ГЛАВЧЕВ: НЕ САМО БЪЛГАРИЯ, НО И НАТО НЯМА НАМЕРЕНИЕ…

На заседание на Министерски съвет днес премиера отново коментира опитите за дезинформация по отношение на възможността за изпращане на натовски войници…
Симеон Сакскобурггоски: Това е за историята на България

Симеон Сакскобурггоски: Това е за историята на България

“Преди всичко съм благодарен. Това е за историята на България. Благодаря на Господа, че съм доживял този момент. Страшни емоции са.…
ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПОЛАГАНЕ НА ТЛЕННИТЕ ОСТАНКИ НА ЦАР ФЕРДИНАНД В ДВОРЕЦА ВРАНА

ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПОЛАГАНЕ НА ТЛЕННИТЕ ОСТАНКИ НА ЦАР ФЕРДИНАНД…

Тленните останки на цар Фердинанд I бяха положени за вечен покой в двореца „Врана“. Те бяха пренесени до двореца с траурно…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *