• 04.06.2024
  • Няма коментари
  • 6

Протести затвориха основна пътна артерия тази сутрин

Протестиращи затвориха основна пътна артерия край Гълъбово. Исканията на протестиращите са за по-добър и безопасен път. Протестът е във връзка…

 Протести затвориха основна пътна артерия тази сутрин

Протестиращи затвориха основна пътна артерия край Гълъбово.

Исканията на протестиращите са за по-добър и безопасен път. Протестът е във връзка с обещания от АПИ основен ремонт на 15,7км от път III-5504 Мъдрец-Искрица-Медникарово – п.к. Обручище – (Раднево – Гълъбово), който трябваше да започне през първото тримесечие на 2024 г.

Вчера областният управител на Стара Загора Ива Радеваобяви обяви, че ремонтът на пътя Медникарово – Обручище ще започне до 2-3 седмици.

Днес на протеста дойде председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев, който обясни, че “пътят се нуждае от основен ремонт. Последният такъв е бил преди повече от 45 години. Като експерти дойдохме на място, за да обясним на хората, че сме на финала на получаването на всички документи. До края на седмицата предстои издаване на разрешително за строеж и след приключването на административните процедури строителят, който е готов и мобилизиран, ще започне ремонта”.

“Искам да подчертая, че този протест няма никакъв политически оттенък. Недоволството е от 7 и повече години. Става въпрос за ремонт на едно трасе по поречието на Соколица, което е с дължина от 15,7 км. То беше кърпено много пъти, а вече има и две компрометирани мостови съоръжения. Смениха се много министри, от които очаквахме да решат проблема, но всеки само обещаваше, а хората вече не вярват на нищо. Настояването ни е веднага да получим разрешителното за строеж на пътя. Обясниха ни, че за него ще трябва поне още седмица. Но след седмица изборите ще са минали и не се знае какво ще стане”, каза Тенчо Кайряков, председател на Инициативния комитет на протестиращите.

Пътят е построен през 1976 г. и оттогава не е основно ремонтиран. По третокласния път преминава интензивен тежкотоварен трафик, което допълнително разрушава настилката. През годините Агенция „Пътна инфраструктура“ поддържа пътя с текущи ремонти и частични изкърпвания на трасето, което е временно и нетрайно решение, предвид натовареността на отсечката.

Третокласният път се нуждае от основен ремонт след изготвянето на технически проект, съобразен с интензивния трафик. Предвид дължината и състоянието на отсечката е необходимо планиране и осигуряване на значителен финансов ресурс за проектиране, а след това и за изпълнението на строителните работи, с който АПИ в момента не разполага. В тази връзка се търсят възможности за осигуряване на европейско финансиране по оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

До изпълнението на основния ремонт единствената възможност за поддържане на трасето е чрез предприемането на локални ремонти на настилката. На пътноподдържащата фирма, с която АПИ има договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища в област Стара Загора, е възложено изкърпване на най-големите деформации и локални ремонти на обща стойност около 136 хил. лв. Срокът за завършването им е средата на юли т. г.

Канал 3

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *