Премиерът е категоричен” Няма да се поддадем на шантаж”

Премиерът е категоричен” Няма да се поддадем на шантаж”

Отменянето на забраната за внос на украинско зърно отприщи огромно недоволство в редиците на “зърнарите”. Още на другия ден представители на земеделския бранш съобщиха, че от понеделник започват протести в цялата страна срещу спирането на забраната за внос на украинско зърно.

Подплатено ли е тяхното недоволство? Фактите разкриват друго. Официалната статистика сочи, че през 2022г. те са отчели печалба, между 20 до 25% по-голяма печалба, спрямо предходната 2021г.
Повече от половината от европейските субсидии, предназначени за селско стопанство, отиват в техните джобове. От 4,2 млрд. лева годишно близо 2,6 млрд. лева са изплащани на зърнопроизводителите ( според данни от последните няколко години). При това съотношение, около 60 – 70 % попадат в 100 – тина големи фирми. Благодарение на гореспоменатите субсидии, във времето се е получила огромна концентрация на земя, срещу което са се борили политици още от времето на Стамболов. Съвременните български политици решиха, да се изплаща субсидия на количество обработваема земя, което респективно води до съсредоточаване на огромно средства в ръцете на тези хора. Идеята на европейските субсидии е да подпомага малките и средните производители, а не едрите. В България обаче се получава обратната ситуация. По-голяма част от субсидиите за селско стопанство  отиват за крупните производители, за сметка на по-малките. От което страда българския потребител, на който му се налага да консумира нискокачествени и пълни с нитрати зеленчуци и плодове, внесени от близки и далечни страни.

За разлика от тези производители, преработвателите алармират, че забраната за внос на украинско зърно се отразява зле на техния бизнес. Тяхна основна суровина е слънчогледа, който се внасяше в големи количества от Украйна(преди налагане на ветото), което означава по-голямо производство на готови продукти (олио и др.). Тези продукти са предназначено за износ и носят добри печалби, съответно по-големи данъци, които влизат в българската хазна. Правителството съобщи тази седмица, че държавата е загубила 146 млн. лв. от забраната върху вноса на украинското зърно. „От началото на 2023 г. досега пропуснатите ползи за бюджета от внос и износ са за 146 млн. лева. Тези средства биха могли да се използват за образование, здравеопазване и култура или за подпомагане на земеделския сектор“, каза премиерът Николай Денков в сряда.

За това и днес премиерът Николай Дянков излезна с категорична позиция:

“Държавата е длъжна да се грижи за общия интерес. Освобождаването на вноса на земеделска продукция от Украйна е от полза за всички граждани. Ето защо правителството няма да се поддаде на опити за шантаж.”

Други новини

Испания ще признае палестинската държава

Испания ще признае палестинската държава

Педро Санчес обяви, че Испания ще признае палестинската държава на 28 май заедно с Норвегия и Ирландия
Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Днес се проведе конференцията “Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България”. По време на форума експерти в…
ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГКПП ВИДИН

ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ…

“МВР прави и ще продължава да прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *