• 06.06.2024
  • Няма коментари
  • 15

През последните пет години се наблюдава значителен спад на случаите на удавяне в страната

Само за последната година случаите на удавяне са намалели наполовина Днес на пресконференция по повод “Седмицата на водното спасяване”, която…

 През последните пет години се наблюдава значителен спад на случаите на удавяне в страната
Само за последната година случаите на удавяне са намалели наполовина

Днес на пресконференция по повод “Седмицата на водното спасяване”, която е от 3 до 10 юни, директорът на Водноспасителната служба (ВСС) на Българския Червен кръст (БЧК) Антон Налбантов съобщи оптимистични новини.

”През последните пет години се наблюдава значителен спад на случаите на удавяне. За 2022 г. смъртните случаи от удавяне у нас са 228, а за 2023 г. – 109 души. През 2019 г. случаите са били под сто, подчерта той. За първите пет месеца на 2024 г. случаите на удавени са 12, в сравнение с първото петмесечие на миналата година – 20. Смъртните случаи на удавени деца за 2023 г. са седем. Борим се броят на удавените деца у нас да бъде нула”, това каза Антон Наблатанов.

България е една от страните с малко под средното за Европа ниво на смъртни случаи от удавяне, каза доц. Стоян Андонов, заместник-министър на Министерството на младежта и спорта и председател на Националната комисия по водно спасяване. По думите му у нас процентът е около 1,2, а в скандинавските държави – над 3%. В световен мащаб удавянето е на трето място като причина за смърт. Това е една от сериозните смъртни причини, върху която трябва да се обърне внимание, подчерта Андонов.

У нас се обучават достатъчно спасители и са заверени достатъчно талони, не може да се говори за недостиг на кадри по морето, каза Андонов.

По думите му през последните 50 години БЧК е подготвила средно по 1200 морски спасители на година.

“Само за пет години са произведени между 6-7 хиляди водни спасители, колкото са необходими за летния сезон. Но факт е, че нещо не ги задържа по нашето Черноморие”, уточни зам.-министъра.

Андонов каза, че в периода от 3 до 10 юни във всички 28 области у нас ще се проведат различни мероприятия, свързани с безопасността по време на активния летен сезон. Целта ни е да обърнем внимание на опасностите и начините за предотвратяване, подчерта той.

Цялата пресконференция може да гледате във видеото.

Канал 3

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *