Повече от 100 държави се събраха на мирната конференция в Швейцария

Повече от 100 държави се събраха на мирната конференция в Швейцария

Русия или Китай няма да присъстват


Повече от 100 държави и организации се събраха на голяма конференция в Швейцария, посветена на определянето на пътя към мир между Украйна и Русия, но няма да има делегация от Москва, съобщава CNN.

Украинският президент Володимир Зеленски се стреми да използва срещата, която се провежда в курорт близо до Люцерн, за да събере подкрепа за мирния план от 10 точки, който той очерта за първи път в края на 2022 г.

В своето обръщение днес Зеленски подчерта, че предложението за прекратяване на войната ще бъде представено на Русия, след като бъде одобрено от другите присъстващи нации и след това ще има втора мирна среща на върха, където “можем да определим истинския край на война.”

Скъпи приятели, формулата за мир е всеобхватна и ние се радваме да чуем и работим върху всички предложения, всички идеи за това какво наистина е необходимо за мира и какво е важно за вас”, каза още украинският президент.

Призовавам ви да бъдете възможно най-активни и се гордея, че всички части на света, всички континенти са представени на мирната среща на върха”, добави той.

Повечето западни правителства са изпратили представители на висше ниво. Вицепрезидентът на САЩ Камила Харис присъства и обяви, че Вашингтон ще предостави на Киев пакет от помощ от над 1,5 милиарда долара, за да помогне на страната да възстанови разрушената си инфраструктура и да отговори на хуманитарните нужди, произтичащи от конфликта, според изявление на Белия дом от днес.


Американският вицепрезидентът Камила Харис и украинският президент Зеленски

Тази война си остава пълен провал за Путин. Тук съм в Швейцария, за да подкрепя Украйна и лидерите от цял ​​свят в подкрепа на справедлив и траен мир”, каза Харис.

Държавни и правителствени ръководители от няколко европейски държави, включително Франция, Германия и Обединеното кралство, които също присъстват на мирната конференция, както и японският премиер Фумио Кишида.

Китай няма да изпрати представител на срещата на върха.


Планът за мир на Володимир Зеленски включва искания за прекратяване на враждебните действия, възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски от украинска земя и възстановяване на предвоенните граници на Украйна с Русия.

Зеленски също така призовава за създаването на специален трибунал за разследване на руски военни престъпления.

“Украйна никога не е искала тази война, това е престъпна и абсолютно непредизвикана агресия на Русия. И единственият, който го искаше, беше Путин”, категоричен е Зеленски.

За момента Русия не показва признаци на компромис, когато става въпрос за териториалните въпроси.


Канал 3

Други новини

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Дойде време разделно. След върволица от избори в последните година, както изглежда животът на 50-то Народно събрание ще бъде кратък и…
Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

На кратък брифинг след срещата с президента Радев от коалицията ПП-ДБ дадоха повече информация относно изготвената декларация и кога ще бъде…
ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

Коалицията е изготвила декларация с решения за борба с корупцията

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *