Педро Санчес обявява „историческото“ признаване на Палестина „за мир“, осъждайки Хамас

Педро Санчес обявява „историческото“ признаване на Палестина „за мир“, осъждайки Хамас

Западният бряг и Газа, свързани с коридор и столица Източен Йерусалим

“Със стъпката, която предприемаме днес, ние поемаме нашата отговорност в търсенето на мир, сигурност и просперитет на всички народи, в съответствие с мандата, установен от преамбюла на испанската конституция”, подчерта Педро Санчес днес в тържествена декларация от стълбите на двореца Монклоа, преди Министерският съвет да одобри официалното признаване на Държавата Палестина.

“Преди всичко ние действаме в съответствие с това, което се очаква от велика страна като Испания“, каза испанският премиер в изявление, което прочете на испански и английски.

По този начин Испания се присъедини към повече от 140 държави по света, които вече признават Палестина като държава, заедно с Норвегия и Ирландия, водени от войната, отприщена от Израел в Ивицата Газа след терористичните атаки на Хамас на израелска територия на 7 октомври 2023 г.

“Това е историческо решение, което има една единствена цел, а тя е да помогне на израелци и палестинци да постигнат мир“, увери Санчес.

Това признаване на Палестина, подчерта Санчес, не е само въпрос на „историческа справедливост“ с „легитимните“ стремежи на палестинския народ. “Това също е наложителна необходимост, ако всички искаме да постигнем мир“, допълни той.

“Това е единственият начин да се придвижим към решението, което всички признаваме като единственото възможно за постигане на бъдеще на мир, това на палестинска държава, която съжителства редом с държавата Израел в мир и сигурност“, защити премиера решението на Испания, което предизвика сериозен открит дипломатически сблъсък с администрацията на Бениамин Нетаняху.

Западния бряг и Газа, свързани с коридор и с Източен Йерусалим като негова столица, и обединени под „легитимното правителство“ на Палестинската национална власт (PNA), председателствана от Махмуд Абас и която сега има като министър-председател Мохамед Мустафа.

Не зависи от Испания да определя границите на други страни, уточни Педро Санчес и се позова на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и традиционната позиция на Европейския съюз да приеме граничните линии, определени през 1967 г. с изключение на тези, за които страните са съгласни.

Изправен пред реакцията на правителството на Нетаняху, със сериозни дипломатически репресии срещу Испания, Санчес настоя, че „това е решение, което не приемаме срещу никого, най-малко срещу Израел, приятелски настроен народ, който уважаваме и ценим и с който искаме да имаме възможно най-добрите отношения”.

“Освен това тази стъпка отразява нашето пълно и решително отхвърляне на Хамас, тъй като групировката е против решението за две държави“, подчерта той. Тази организация, считана от ЕС за терористична, е тази, която управлява ивицата Газа.

“Испания осъди от първия момент и с пълна сила терористичните атаки от 7 октомври. И това осъждане е ярък израз на нашия абсолютен ангажимент към борбата срещу тероризма“, каза Санчес.

“Най-спешното, на първо място, остава да се сложи край на безпрецедентна криза в ивицата Газа”, визирайки офанзивата на Нетаняху вече уби повече от 30 000 палестинци, много от които деца и жени.

“Отново призовавам за постоянно прекратяване на огъня, за навлизане на хуманитарна помощ и за незабавно освобождаване на израелските заложници, държани от Хамас“, настоя той.

Канал 3

Други новини

ГЕРБ и ДПС са готови да борят корупцията заедно(ВИДЕО)

ГЕРБ и ДПС са готови да борят корупцията заедно(ВИДЕО)

Днес ГЕРБ-СДС покани на разговори партиите, които влизат в 50-ото Народно събрание. За целта лидера на ГЕРБ Бойко Борисов излъчи преговорен…
Руският президент Путин ще посети Северна Корея

Руският президент Путин ще посети Северна Корея

Владимир Путин ще пътува до Северна Корея за двудневно посещение, започващо във вторник, съобщиха от Кремъл. Това е първото посещение на…
Първата лична карта от ново поколение бе връчена на министър Калин Стоянов(ВИДЕО)

Първата лична карта от ново поколение бе връчена на…

Издаването на новите лични документи започна от днес. Министърът на МВР Калин Стоянов днес получи първата лична карта от ново поколение.…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *