• 01.04.2024
  • Няма коментари
  • 14

Отива ли си ерата “Ердоган” в Турция

Опозицията с разгромяваща победа на местните избори За първи път от основаването си през 2001 г. партията на Реджеп Ердоган…

 Отива ли си ерата “Ердоган” в Турция

Опозицията с разгромяваща победа на местните избори

За първи път от основаването си през 2001 г. партията на Реджеп Ердоган Партия на справедливостта и развитието (ПСР) губи избори. Не само не успява да си върне, изгубените през 2019 г., градове Истанбул и Анкара, но отстъпва и в други.

Опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) спечели изборите в 5-те най-големи градове – Истанбул, Анкара, Измир, Бурса и Анталия.

След почти 100 процента преброени бюлетини и НРП води с 2,2 пункта, което е равнозначно на повече от един милион гласа. Социалдемократическата опозиционна партия НРП взима 37,7 % от общият вот срещу 35,5 % гласове за партията на президента Ердоган и така печели в 36 областни провинции. На изборите през 2019 г. същата партия спечели в 22 общини и с днешните резултати успя да завоюва нови 14. От своя страна ислямистката партия на Ердоган губи позиции и от 38-те общини, които завоюва през 2019, сега успява да задържи 22 от тях.

На трето място се нарежда Партията на новото благоденствие на Фатих Ербакан (с подкрепа от 6.19 на сто), четвърта е прокюрдската партия ДЕМ (с 5.67 на сто от гласовете), а Партията на националистическото действие (съюзник на ПСР) е пета с 4.98 процента.

Председателят на Висшата избирателна комисия на Турция (ВИК) Ахмет Йенер съобщи, че избирателната активност на местните избори в страната е била 78,11% при обработени 99,99 на сто от бюлетините.

Ердоган призна поражението на своята политическа формация. Турският президент увери, че членовете на партията ще обсъдят провала, за да „идентифицират причините“ и „коригират грешките“ с оглед на следващите избори. “Въпреки че все още не е финализирано преброяването на резултатите, проучванията ни показват, че претърпяваме загуба в цялата страна. Разбира се, ще обсъдим и причините за този спад на местно ниво. Ще идентифицираме много добре причините за да предприемем необходимите промени там, където губим или изоставаме”, каза той според турската информационна агенция Анадола.

Канал 3

 

 

Други новини

РАЗБИХА НАРКООРАНЖЕРИЯ С МАРИХУАНА В СТОЛИЧНИЯ КВАРТАЛ „ОРЛАНДОВЦИ“

РАЗБИХА НАРКООРАНЖЕРИЯ С МАРИХУАНА В СТОЛИЧНИЯ КВАРТАЛ „ОРЛАНДОВЦИ“

На брифинг днес директора на ГД “Национална полиция”Атанас Илков и зам.градският прокурор на София Иво Илиев съобщиха, че е разбита модерна…
ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА СТ. ТРЕНЬОРА НА ЦСКА СТАМЕН БЕЛЧЕВ ПРЕДИ МАЧА С ЧЕРНО МОРЕ

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА СТ. ТРЕНЬОРА НА ЦСКА СТАМЕН БЕЛЧЕВ ПРЕДИ…

“За нас всеки мач е важен. За мача с Черно море трябва да бъда спокойни и уверени, когато владеем топката и…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *