Общото събрание на ООН одобри разширяването на правата на Палестина

Общото събрание на ООН одобри разширяването на правата на Палестина

Общото събрание на ООН реши да разшири правата на Палестина в организацията и призова да бъде приета като член

Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство за предоставяне на допълнителни права на палестинците в световната организация и подкрепи стремежа им за пълноправно членство, който е блокиран от САЩ, предадоха световните агенции.

От 2012 г. Палестина поддържа статут на държава-наблюдател, която не е членка, предоставяйки някои от правата на пълноправен член.

Приетата в петък резолюция ще позволи на Палестина да участва пълноценно в дебатите, да предлага точки от дневния ред и да избира свои представители в комисиите, въпреки че няма да има право на глас.

Резолюцията получи 143 гласа „за“, 9 „против“ и 25 „въздържал се“. В нея се посочва, че палестинците трябва да бъдат приети в ООН и да им се предоставят някои допълнителни права като наблюдатели от септември 2024 г.


Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан реагира гневно и подчерта, че организацията е приветствала „терористична държава“ в редиците си и припомни израелците, отвлечени от Хамас при нападението на палестинската въоръжена групировка на 7 октомври, което уби 1200 души.

Канал 3

Други новини

Испания ще признае палестинската държава

Испания ще признае палестинската държава

Педро Санчес обяви, че Испания ще признае палестинската държава на 28 май заедно с Норвегия и Ирландия
Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Днес се проведе конференцията “Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България”. По време на форума експерти в…
ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГКПП ВИДИН

ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ…

“МВР прави и ще продължава да прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *