Не всички са доволни – зеленчукопроизводители и животновъди са възмутени

Не всички са доволни – зеленчукопроизводители и животновъди са възмутени

Оказва се, че в опита на правителството да потуши зародилото се напрежение със зърнопроизводителите е оставило на заден план всички други земеделски отрасли. Това води до разцепление в редиците на протестиращите земеделци. Днес надигат глас зеленчукопроизводителите, животновъдите и оранжерийни производители.

Животновъдите и зеленчукопроизводителите смятат, че се защитават само производителите на слънчоглед. Допълват, че нямат информация за преговорите с премиера Николай Денков, които вчера се проведоха в МС. „Разбрахме се, че в 4:30 часа ще се съберем тук и ще отидем на жълтите павета. Така стана, че са се разбрали двама-трима между тях да си отидат в хотелите, да се наспят и да дойдат в 10 часа, да ни излъжат пак нещо. Никой тук не знае какво се случва. Трябва да сме единни, а не да се делим на някакви групи. Гърчихме се цяла нощ в тракторите”, каза представител на зеленчукопроизводители.

От своя страна оранжерийните производители директно се разграничиха от протестите на земеделците и дори предлагат купените с евросредства трактори, които блокират пътища, да бъдат конфискувани в полза на държавата. В опит да бъдат чути те изготвиха следната декларация:

„Управителният съвет на Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) подкрепя правителството относно решението да отпадне забраната за внос на украински селскостопански стоки и не подкрепя стачните действия на сдруженията, които участват в тях до този момент“, се посочва в тяхно отворено писмо, цитирано от “Сега”. „Не виждаме причина животновъдите да нямат интерес от премахването на тази забрана. Реално в България има и други отрасли като индустриалната преработка на растителни масла, както и предприятията, които преработват фуражи, също и мелниците, защото все пак с отварянето на тази забрана ще се доведе до падането на цената както за населението, така и за потребителите на фуражи, но най-вече: за животновъдите. Затова не виждаме защо животновъдите участват в стачните действия, защото с тези действия правителството прави така, че ако цените са високи, да могат да паднат до конкурентните“, допълват оттам.

Те призовават правителството да не се подава на провокации и да бъде извършена проверка на доходите на организаторите на стачките.

Канал 3

Други новини

Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Днес се проведе конференцията “Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България”. По време на форума експерти в…
ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГКПП ВИДИН

ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ…

“МВР прави и ще продължава да прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния…
Утре Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Утре Централни хали отваря врати с ново градско пространство…

Централните хали в София ще отворят врати за посетители на 23 май, след продължили една година ремонтни дейности по възстановяване на…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *