Нарастващо напрежение в Европа преди изборите

Нарастващо напрежение в Европа преди изборите

Лидерите на континента, загрижени за нарастващото напрежение, колективно осъдиха „подла и страхлива атака, която се опитва да подкопае демокрацията“

Атаката срещу словашкия министър-председател Робърт Фицо предизвика вълна от отговори, послания на осъждане и загриженост в целия Европейски съюз. Словакия има съмнителната чест да бъде единствената страна на континента, в която журналист беше убит за разследване на случаи на корупция, а лидерът на правителството, което падна (през 2018 г.) за това престъпление, на свой ред беше застрелян. Но проблемът не е национален. Лидерите на целия континент са изключително загрижени за атмосферата на напрежение, недоволство и насилие, която доведе до атаки и заплахи в различни страни, а сега и до опит за убийство, за който мотивите са неизвестни.

“Остро осъждам подлата атака срещу премиера Робърт Фицо. Тези актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията, нашето най-ценно общо благо“, каза председателят на Европейската комисия.

„Шокиран съм. Нищо не може да оправдае насилието или подобни атаки“, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

По същия начин се изказаха президентът на Европейската камара Роберта Мецола, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и украинският президент Володимир Зеленски.

Словашкият лидер е противоречива фигура с малко приятели в Брюксел. Той се завърна на власт през септември след няколкогодишно отсъствие и въпреки че тогава нямаше твърде много търкания, неговото нелиберално движение се сблъска не само с институциите, но и с останалите европейски членове и партии. Неговото политическо семейство в Европа, социалистите (S&D), наскоро избраха да изгонят партията му поради хомофобската й тенденция и нейните пактове с крайната десница.

”След като загуби властта през 2020 г., Робърт Фико и неговата партия съсредоточиха кампанията си върху дезинформацията и разпространението на омраза. Първоначално те критикуваха мерките срещу пандемията и разпространяваха лъжи за ефективността и рисковете от ваксините по време на кризата с Covid-19. След руската агресия срещу Украйна те започнаха да повтарят наратива на Кремъл, определяйки инвазията като прокси война на САЩ, критикувайки европейското ембарго срещу режима на Путин, помагайки на Украйна или отричайки руските военни престъпления, обясняват Теона Лаврелашвили и Радован Гайст анализ на Центъра за европейска политика.

Днес Фико е лидерът с най-лоши отношения, веднага след Виктор Орбан, и двамата споделят позиция (симпатична или много по-малко критична) по отношение на Русия, Близкия изток, Доналд Тръмп или имиграцията. Путин осъди вчерашното нападението  и определи словашкия политик като „смел и силен духом човек“. А пропагандните канали на Кремъл бързо насърчиха спекулациите, обвинявайки Запада, че се опитват да го елиминират, защото „иска мир“ и заклеймява „нацистите на Украйна“.

“Дълбоко съм шокиран от отвратителното нападение срещу моя приятел Робърт Фико. Молим се за неговото здраве и бързо възстановяване! “Бог да благослови него и страната му!”, написа Виктор Орбан в социалната мрежа.

Роберт Фико и партията му дойдоха на власт за четвърти път благодарение, в не малка степен, на изопачаването на реалността. Минути след стрелбата интернет беше залят от теории за ваксините, Сорос и глобална конспирация на системата. Там, в тази ескалация на предположения и погрешни представи, когато никой не знае какво е истина и следователно лъжата няма значение, е мястото, където демокрацията може да загуби най-много. В Брюксел и останалите европейски столици се прокрадва страха от ефекта на зараза, ефекта на имитация и въздействието на дезинформация и напрежение.

Роберт Фико имаше много вътрешни проблеми, но с ясно европейско измерение. Последните сблъсъци бяха заради атаките му срещу медии и неправителствени организации, по линия, изненадващо подобна на тази на Орбан. Една от неговите мании е да сложи край на „превъзходството на НПО“ и да оттегли публичното финансиране от тях, както и да обещае да въведе закон, етикетиращ НПО като чуждестранни агенти, ако получават чуждестранно финансиране. Най-известният случай е този на Globsec, конференцията за сигурност на високо ниво, която всяка година привличаше експерти от цял ​​свят. След като загуби подкрепата на словашкото правителство избра Прага за домакин през 2024 г.
Много висши служители в отиващите си словашки администрации направиха същото, търсейки работа в Чехия.

Пред предстоящите европейски избори назряват предизвикателства, които отиват отвъд процента на участие, възхода на крайната десница, възможните блокиращи малцинства или разпадането на традиционните съюзи.

Настоящият мандат на Европейският парламент беше белязан от дезинформация и корупционни скандали, арести на евродепутати, платени от Пекин или Москва, войната в Украйна, руската заплаха, военното напрежение, превъоръжаването, кървавата война в Газа, която остави десетки хиляди жертви след жестоката атака на Хамас и породи страх от атаки в Европа, както и нестихващи протести на фермерите в целия съюз. Натрупаното напрежение и несигурност в крайна сметка доведоха до атаки срещу политици.

Все повече анализатори смятат, че “идеята за мир” в Европа рухва, а с нея и илюзиите на либерал-демократичното общество, което е основополагащо за Европейският съюз.

“Европа е смъртна. Има риск нашата Европа да умре”,заяви френският президент Емануел Макрон в Сорбоната в Париж, преди няколко седмици. Той подчерта, че натискът в икономическата, военната и други сфери може да подкопае стабилността на Европейския съюз.

Очевидно наближаващите избори ще се проведат в напрегната обстановка и резултатите от тях ще имат огромно значение за Европейският съюз.

Канал 3

Други новини

Испания ще признае палестинската държава

Испания ще признае палестинската държава

Педро Санчес обяви, че Испания ще признае палестинската държава на 28 май заедно с Норвегия и Ирландия
Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Днес се проведе конференцията “Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България”. По време на форума експерти в…
ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГКПП ВИДИН

ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ…

“МВР прави и ще продължава да прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *