Най-големият въздушен удар на Русия от седмици  върху енергийната мрежа на Украйна

Най-големият въздушен удар на Русия от седмици върху енергийната мрежа на Украйна

Украинската отбрана обстрелва руски изтрбител

 


Стратегическата война в Украйна продължава. Тази сутрин руските сили извършиха нова „масирана атака“ с ракети и дронове срещу енергийната инфраструктура на Украйна, ранявайки най-малко шестима души, съобщава Агенция Франс Прес.

Атаката е била насочена към съоръжения за производство и пренос на електроенергия в областите Полтава, Кировоград, Запорожие, Лвов, Ивано-Франковск и Виница, се казва в съобщението. Местните власти съобщиха за най-малко шест ранени през нощта: един в района на Днепропетровск, един в Кировоград, двама в Бровари, близо до Киев, и най-малко двама други в столицата.

Според военната администрация на град Киев руските стратегически бомбардировачи Ту-95МС са изстреляли няколко крилати ракети по столицата, където алармите са звучали най-малко три часа. Всички тези ракети са били свалени.

“Още една масирана атака срещу нашата енергийна индустрия!”, написа украинският министър на енергетиката Герман Галушченко в приложението Telegram.

”Около 350 спасители се състезаваха да минимизират щетите, причинени на множество енергийни съоръжения, 30 домове, превозни средства на обществения транспорт, автомобили и пожарна”, разказва той.

Атаките вече принудиха властите да наложат постоянни прекъсвания на електрозахранването в няколко региона, но пълното им въздействие вероятно ще се усети по-късно през годината, когато потреблението на енергия достигне пик в разгара на лятото и през зимата.

Галушченко не посочи имената на ударените съоръжения, част от политика на военновременна секретност, която според Киев е необходима, за да попречи на Русия да използва информацията за по-нататъшни въздушни удари.

За момента няма коментар от Москва. Русия отрича да атакува цивилни, но вижда украинската енергийна система като законна военна цел.

Канал 3

Други новини

Педро Санчес обявява „историческото“ признаване на Палестина „за мир“, осъждайки Хамас

Педро Санчес обявява „историческото“ признаване на Палестина „за мир“,…

Западният бряг и Газа, свързани с коридор и столица Източен Йерусалим
Полша не изключва възможността да изпрати войски в Украйна

Полша не изключва възможността да изпрати войски в Украйна

В интервю за американския телевизионен канал BBC полският външен министър Радослав Шикорски не изключи възможността за пряко участие на войски на…
Радев: Българските политици да си отворят “широко затворените очи”

Радев: Българските политици да си отворят “широко затворените очи”

Българските политици трябва полагат усилия за прекратяване на тази война  

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *