Мирната конференция в Швейцария – урок по дипломация

Мирната конференция в Швейцария – урок по дипломация

Срещата на върха за мир в Швейцария избягва атаките срещу Русия, но защитава териториалната цялост на Украйна и осъжда използването на ядрената и хранителната сигурност като оръжие

Днес е последният ден от мирната конференция на върха по повод войната в Украйна, която се провежда в Швейцария.

Декларацията, върху която лидерите работят и се очаква да бъде приета до края на деня се състои от три точки, в които се посочва, че нито ядрената сигурност, нито продоволствената сигурност могат да станат оръжие за война.

“Всякаква заплаха или използване на ядрено оръжие в контекста на продължаващата война срещу Украйна е недопустимо”, гласи първата договорена точка.

Във втора точка се подчертава, че “продоволствената сигурност не трябва да се превръща в каквото и да е оръжие.”

Третата и последна точка призовава военнопленниците да бъдат “напълно освободени. Всички незаконно депортирани и разселени украински деца и всички други украински цивилни, които са били незаконно задържани, трябва да бъдат върнати в Украйна”.

Думата Русия се споменава само веднъж, в първото изречение на текста и само за да опише причината, заради която се провежда настоящата среща на върха:

“Продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна продължава да причинява човешки страдания и мащабни разрушения и създава рискове и кризи с глобални последици за света.”, се казва в началото на документа.

Тъй като целта на тази среща е да се положат основите за бъдещ мирен проект, световните лидери, които се присъстват в Швейцария изглежда са наясно, че това може да стане само чрез включването на Русия в бъдеще. И заради това мнозинството от тях наблегнаха на този въпрос и обсъжданите дебати бяха по въпроси, които генерират консенсус и избягват големи търкания с Русия.

Всъщност заключителната декларация призовава всички страни да участват в мира.

“Вярваме, че постигането на мир изисква участието на всички страни и диалог между тях. Затова решихме да предприемем конкретни мерки в бъдеще в гореспоменатите области, с по-голяма ангажираност от страна на представителите на всички страни”, завършва декларацията.

Канал 3

 

 

Други новини

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Дойде време разделно. След върволица от избори в последните година, както изглежда животът на 50-то Народно събрание ще бъде кратък и…
Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

На кратък брифинг след срещата с президента Радев от коалицията ПП-ДБ дадоха повече информация относно изготвената декларация и кога ще бъде…
ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

Коалицията е изготвила декларация с решения за борба с корупцията

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *