Международният валутен фонд прогнозира, че Русия ще отбележи икономически растеж от 3,2% тази година

Международният валутен фонд прогнозира, че Русия ще отбележи икономически растеж от 3,2% тази година

Защо икономиката на Русия продължава да расте против всички очаквания

С нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Русия не само предизвика международно възмущение, но и отприщи вълна от санкции, предназначени да отслабят способността на Кремъл да финансира войната срещу съседната страна.

Няколко нации замразиха активите на Русия в чужбина, икономиката й беше изолирана от глобалната финансова система и те също се опитаха да отслабят приходите й от износ на енергия.

Западни служители и анализатори нарекоха санкциите „осакатяващи“, „отслабващи“ и „безпрецедентни“.
Ситуацията изглеждаше ясна: нямаше начин руската икономика да устои на този натиск.

Но двадесет и седем месеца по-късно войната продължава. Руската икономика далеч не е парализирана, а расте.

Международният валутен фонд прогнозира, че Русия ще отчете икономически растеж от 3,2% тази година, по-висок от която и да е развита икономика в света.

„Отслабващите“ санкции не са причинили недостиг в магазините и руските супермаркети са заредени.

Но е вярно, че покачващите се цени са проблем и че не всичко, което преди се е продавало, все още се продава.

Много западни компании напуснаха руския пазар в знак на протест срещу нахлуването в Украйна и въпреки това продукти все още достигат до Русия по различни пътища, но можете да намерите американска Coca-Cola в магазините.

Бизнес ръководители от Европа и Съединените щати може вече да не се появяват на годишното икономическо събитие в Русия, Международния икономически форум в Санкт Петербург, но неговите организатори казват, че тази година са участвали делегати от повече от 130 страни и територии.

Вместо да се подчинява на западните санкции, руската икономика развива нови пазари в Азия и Глобалния юг. Всичко това кара руските официални лица да се хвалят, че опитите за изолиране на Русия, политически и икономически, не са успешни.

Изглежда, че руската икономика е успяла да се адаптира към неблагоприятните външни условия, като без съмнение санкциите значително са променили механизма й на функциониране.

И въпреки, че през декември 2022 г. лидерите на Г-7 и Европейския съюз въведоха план за таван на цените, насочен към ограничаване на приходите, които Русия печели от износа на петрол, опитвайки се да ги задържи под 60 долара за барел, Русия намери решение, като пренасочи износа си на петрол от Европа към Китай и Индия.

Китай се превърна в спасителен пояс за руската икономика

Русия се превърна в най-големия доставчик на петрол за Китай. Но значението на Пекин за Москва далеч надхвърля износа на енергия.

Търговията между двете страни достигна рекордните 240 милиарда щатски долара миналата година.

Не е нужно да сте икономически експерт, за да разберете колко важен стана Китай за ударената от санкции Русия.

Магазините за електроника в големите руски градове са пълни с китайски таблети, джаджи и мобилни телефони.

Китайските дилъри на автомобили сега доминират на местния пазар,
като същевременно руската автомобилна индустрия не седи със “скръстени ръце”.

На скорошна бизнес среща в Нижни Новгород беше показана новата версия на класическата руска марка Волга. Но с една подробност: новата Волга е базирана на китайски автомобил Changan.

“Къде е произведен този волан? „Китайски ли е?“, попита руският премиер Михаил Мишустин, видимо раздразнен от липсата на руски компоненти.
„Искаме колелото да бъде руско“, добави той.

Но не автомобилната индустрия е двигател на икономическия растеж на Русия. Това са военните разходи.

Откакто Русия започна това, което Кремъл продължава да нарича своята „специална военна операция“ в Украйна, оръжейните фабрики работят денонощно и все повече руснаци са наети в отбранителния сектор.

Това даде тласък на заплатите във военно-промишления сектор.
Но когато се харчат много за военните, има по-малко пари за харчене в други области.

Крис Уифър, съдружник-основател на евразийската консултантска фирма Macro-Advisory смята, че ”в дългосрочен план руската икономиката се унищожава”.

Той обяснява, че през 2020 г. в Русия е имало много дискусии относно програмата за национален проект, според която 400 милиарда долара ще бъдат изразходвани за подобряване на инфраструктурата, транспорта и комуникациите.

Вместо това „почти всички тези пари са били отклонени за финансиране на военнопромишления сектор и подкрепа на стабилността на икономиката“.

Но сега Съединените щати заплашват с вторични санкции чуждестранни банки, които помагат за транзакциите с Москва, и това създава цял набор от проблеми за Русия.

“Пристигането на продукти в Русия е намаляло“, подчертава Крис Уифър.

“Достъпът до резервни части е по-труден. Всеки ден чувате истории за банки в Китай, Турция и Емирствата, които отказват да извършват сделки с Русия, независимо дали с пари от Русия за закупуване на стоки или пари, отиващи в Русия за плащане на петрол или друг внос. Ако това не бъде разрешено, Русия ще има финансова криза през есента”, коментира Уифър.

Ето защо би било погрешно да се заключава, че Русия е преодоляла санкциите.

Досега са намерени начини за справяне с тях, заобикаляне и намаляване на заплахата.
Но натискът от санкции върху руската икономика не е изчезнал.

Канал 3

Други новини

ГЕРБ и ДПС са готови да борят корупцията заедно(ВИДЕО)

ГЕРБ и ДПС са готови да борят корупцията заедно(ВИДЕО)

Днес ГЕРБ-СДС покани на разговори партиите, които влизат в 50-ото Народно събрание. За целта лидера на ГЕРБ Бойко Борисов излъчи преговорен…
Руският президент Путин ще посети Северна Корея

Руският президент Путин ще посети Северна Корея

Владимир Путин ще пътува до Северна Корея за двудневно посещение, започващо във вторник, съобщиха от Кремъл. Това е първото посещение на…
Първата лична карта от ново поколение бе връчена на министър Калин Стоянов(ВИДЕО)

Първата лична карта от ново поколение бе връчена на…

Издаването на новите лични документи започна от днес. Министърът на МВР Калин Стоянов днес получи първата лична карта от ново поколение.…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *