• 11.06.2024
  • Няма коментари
  • 10

Липса на консенсус на срещата на НАТО в Рига(ВИДЕО)

Президентите на страните от Източния фланг на НАТО са на среща на върха в Рига, на която обсъждат въпроси, свързани…

 Липса на консенсус на срещата на НАТО в Рига(ВИДЕО)

Президентите на страните от Източния фланг на НАТО са на среща на върха в Рига, на която обсъждат въпроси, свързани със сигурността на региона и войната на Русия в Украйна.

Стана ясно, че за първи път няма да има обща декларация на формата Б9, а заявление на Полша, Румъния и Латвия.

Всяка страна ще решава, по своя собствена преценка и според своите собствени възможности, дали и как да помага на Украйна”, поясни държавният глава Румен Радев и допълни, че за момента “няма постигнат консенсус за изход от кръвопролитната война в Украйна”.

Радев определя това, като “успех в подкрепа на здравия разум и важна крачка в посока на преместване на фокуса, от бойното поле… , към търсене на решение, чрез преговори”.

Президентът подчерта готовността на страната да развива собствен отбранителен капацитет и да допринесе за укрепването на възпиращия потенциал на Източния фронт на НАТО.

„Най-сетне парламентът прие амбициозната програма за модернизация на въоръжените сили и очакваме българската отбранителна индустрия да се възползва. Настоявам за единно информационно пространство, като гаранция за общата сигурност“, каза още Радев.

Държавният глава отказа да коментира изборите, както и срокове за свикване на 50-то Народно събрание и консултации с парламентарно представените партии.

Аз ви предлагам по българските теми да говорим в България”, завърши Радев.

На срещата на върха във формат Б9 в Рига участва и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Двете сесии на форума, които са закрити за представителите на медиите, са в Церемониалната зала на замъка в Рига, на брега на река Даугава – официална резиденция на президента на Латвия.

Държавните ръководители на деветте страни от Централна и Източна Европа и генералния секретар на НАТО ще обменят мнения по приоритетите от дневния ред на Алианса с акцент върху укрепването на източния фланг на НАТО, както и подготовката за срещата на върха на Алианса във Вашингтон през юли. Сред темите на разговор ще бъдат инвестициите в сферата на отбраната, както и сътрудничеството с Украйна – тема, върху която Столтенберг акцентира в изявленията си през последните дни.

Работим върху това как НАТО може да създаде по-добра рамка в подкрепа на Украйна, така че да играем по-голяма роля в координирането и предоставянето на помощ и обучение в областта на сигурността за Украйна“, заяви Столтенберг.

Целият брифинг на президента може да гледате във видеото.

Канал 3

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *