• 28.06.2024
  • Няма коментари
  • 16

ЛЕНА БОРИСЛАВОВА: АНТИКОРУПЦИОННАТА КОМИСИЯ СЕ ИЗПОЛЗВА ОТ ГЕРБ И ДПС КАТО ПОЛИТИЧЕСКА БУХАЛКА(видео)

“Днес парламентарната група на ПП-ДБ ще внесе отново правилата за избор на членове на новото ръководство на антикорупционната комисия”, съобщи…

 ЛЕНА БОРИСЛАВОВА: АНТИКОРУПЦИОННАТА КОМИСИЯ СЕ ИЗПОЛЗВА ОТ ГЕРБ И ДПС КАТО ПОЛИТИЧЕСКА БУХАЛКА(видео)

“Днес парламентарната група на ПП-ДБ ще внесе отново правилата за избор на членове на новото ръководство на антикорупционната комисия”, съобщи на брифинг в парламента днес депутата от коалицията Лена Бориславова.

“ПП-ДБ ще се бори с всички средства на закона и политиката, за да се защити от атаките на завладяната държава”, заяви Бориславова.

Тя посочи, че мотивите са да се осигури работещ в интерес на всички български граждани орган, който да разследва корупцията по високите етажи на властта и злоупотребите с парите на българските граждани, и допълни, че тези правила са необходими да се отпуши възможността за плащането по Плана за възстановяване и устойчивост.

Надежда Йорданова поясни как механизмът, предлаган от тях, ще гарантира, че тази институция ще се ръководи от професионалисти.

Тя посочи, че номинациите ще бъдат оценени от представители на Върховния касационен съд (ВКС), Министерство на правосъдието (МП), Висшия адвокатски съвет, Омбудсмана, Сметната палата, а кандидатите ще представят своите концепции публично.

Тази номинационна комисия ще направи преценка на професионалните и нравствените качества на кандидатите, уточни Йорданова и допълни, че това, за което те настояват, е комисията по номинации да направи оценка на кандидатите, тоест да ги подреди кои от тях са най-подходящи. Докато ГЕРБ настояват комисията да не прави това.

“Правилата дават гаранция да бъдат избрани максимално политически независими членове на органа и са съгласувани с изискванията на ЕК”, обясни Лена Бориславова.

Целият брифинг на ПП-ДБ може да гледате във видеото.

Канал 3

Други новини

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Дойде време разделно. След върволица от избори в последните година, както изглежда животът на 50-то Народно събрание ще бъде кратък и…
Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

На кратък брифинг след срещата с президента Радев от коалицията ПП-ДБ дадоха повече информация относно изготвената декларация и кога ще бъде…
ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

Коалицията е изготвила декларация с решения за борба с корупцията

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *