Културата става основен приоритет

Културата става основен приоритет

Рекордно увеличение на бюджета за  културата

Доживяхме денят, в който културата става приоритет. Това обяви Кирил Петков, след проведена работна среща на лидерите на управляващите партии.
Бюджетът за култура се увеличава от 387 милиона лева на 520 милиона.
“Слагаме културата, като основен акцент, защото това е приоритет за нашето управление”, това каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

” След протестите на артистите, на културните дейци, тази грозна картина нашата полиция да се бута с нашите творци, събрахме се и затова решихме да дадем рекорден бюджет в сферата на културата”, така коментира лидера на ГЕРБ постигнатите споразумения на работната среща.

Друг акцент на срещата е бил бюджета за здравеопазване, който ще бъде разглеждан утре.
“Решихме, че ще направим координационно двоен контрол между МЗ и НЗОК, за да сме сигурни, че парите отиват за лекарства, а не за некачествени обществени поръчки”, уточни Петров.

Започва модернизация в службите. Предстои създаване на специален център за киберсигурност, който ще противодейства в борбата с фалшивите новини и кибератаките. За целта са отпуснати 30 милиона лева.

Друга точка от дневният ред е била Детската болница – “Тази детска болница трябва да стане реалност, бе категоричен  Кирил Петков.

От своя страна Борисов обясни, че лидерските срещи стават работни ежедневни  – “Понеже много питахте, лидерските срещи ги превърнахме в работни срещи.. Лидери малко помпозно звучи…, а работните са ежедневни по темите, които са важни.”

На въпрос на журналист, дали ДПС подкрепя тези споразумения, Борисов уточни, че са присъствали на всички срещи е постигнато съгласие по текущите теми.

Малко по-късно председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски потвърди, че ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС са се уточнили за бюджета. По думите му бюджетът в сектор култура е безпрецедентен.
Нямат никакви различия и по темата „Лукойл“, а до края на седмицата ще излязат и с общ проект за промените в конституцията, които ще се предложат между първо и второ четене. “Всичко за „Лукойл“ е изяснено. Ще имаме още някои малки корекции. За темата „Лукойл“ вече няма никакви различия”, допълни лидерът на ДПС.

Канал 3

 

 

Други новини

Испания ще признае палестинската държава

Испания ще признае палестинската държава

Педро Санчес обяви, че Испания ще признае палестинската държава на 28 май заедно с Норвегия и Ирландия
Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Днес се проведе конференцията “Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България”. По време на форума експерти в…
ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГКПП ВИДИН

ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ…

“МВР прави и ще продължава да прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *