Крачка напред към Шенген

Крачка напред към Шенген

Австрийският министърът на вътрешните работи Герхард Карнер е готов да облекчи ветото върху Шенген срещу Румъния и България. Поне във въздушния трафик ограниченията могат да паднат, съобщиха австрийските вестници „Куриер“ и „Клайне Цайтунг“ в събота. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, България и Румъния няма да са официално членки на Шенген. Говорител на министъра на вътрешните работи потвърди това в отговор на запитване на австрийската осведомителна агенция APA.

Едно от условията за това ще бъде по-строг граничен контрол.

Карнер ще пътува до Словения в понеделник, за да обсъди на среща с представители на България и Румъния какви условия трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Австрия на така наречения „Въздушен Шенген“. Консултациите ще бъдат проведени във вторник на “Залцбургския форум“ в Бърдо при Краню.

Австрийският вестник “Куриер“ споменава условията, които Австрия поставя: трикратно увеличаване на операцията на Фронтекс в България, средствата за инфраструктурата за охрана на границата трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия, засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния, изпращане на консултанти по документи от Австрия до летищата в Букурещ и София, приемането на повече бежанци от Румъния и България, особено афганистанци и сирийци.

“Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си по отношение на Шенген и се съгласи да премахне въздушните граници за Румъния. Това означава, че на румънците вече няма да им се налага да стоят на безкрайни опашки, когато летят в рамките на Европейския съюз”, публикува румънският премиер Марчел Чолаку във Facebook.

Канал 3

Други новини

Испания ще признае палестинската държава

Испания ще признае палестинската държава

Педро Санчес обяви, че Испания ще признае палестинската държава на 28 май заедно с Норвегия и Ирландия
Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Димитър Манолов: Работим в условия на сериозна политическа нестабилност

Днес се проведе конференцията “Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България”. По време на форума експерти в…
ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГКПП ВИДИН

ВЛАСТТА И ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ…

“МВР прави и ще продължава да прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *