Крайната десница губи изборите във Франция, но се цели в президентските през 2027 г.

Крайната десница губи изборите във Франция, но се цели в президентските през 2027 г.

Коалицията на френската левица Нов народен фронт (NFP) спечели изборите във Франция.

Изненадващ обрат на събитията и прогнозите изкара начело Новият народен фронт с 182 места плюс още 13 леви независими.

Втора със 168 е партията на Макрон, следвана от Националното събрание на Марин Льо Пен със 143 депутатски места.

Стратегията за ограничаване на крайнодесните очевидно проработи.

Всяка партия, която иска да управлява, се нуждае от поне 289 места в Народното събрание, съставено от 577 депутати.

Премиерът в оставка Габриел Атал обяви, че ще представи оставката си този понеделник на президента на републиката, задължителна стъпка, след като алианса „Заедно“ около президента Еманюел Макрон са вторият сила.

Въпреки това Атал подчертава, че се гордее,  че е устоял на нещо, което изглеждаше като прилив, който напълно щеше да ги помете.

По думите на правителствения ръководител в оставка “парламентът повече от всякога ще бъде центърът на тежестта на новата политическа реалност”.

Решаващо за неутрализирането на крайната десница беше това, че и левицата, и макронистите се отказаха да се кандидатират в избирателните райони, където нямаха шанс, за да представят единствен съперник, способен да победи Националното прегрупиране на Льо Пен.

На практика Новият народен фронт спечели много, но макронистите също спечелиха повече депутати от очакваното след първия тур.

Жан-Люк Меланшон, лидер на крайно лявата част от Новия народен фронт веднага предяви лидерството на бъдещо правителство за лявата коалиция и поиска президентът Макрон да се преклони пред реалността и да приеме поражението си.

Според Меланшон, който на тези избори постигна най-добрият резултат за дългата си политическа кариера, левицата трябва да изпълни програмата си и той посочи като основни моменти отмяната на пенсионната реформа, която постави възрастта за пенсиониране на 64 години, блокирането на цените на основни продукти и увеличението на минималната заплата до 1600 евро на месец.

Крайнодесният кандидат за премиер, евродепутатът Джордан Бардела, приписа резултатите на „неестествените политически съюзи“, сключени между левицата и поддръжниците на Макрон. Той ги нарече „съюз на безчестието“.

Бардела потвърди, че неговата партия въпреки всичко е постигнала „най-важния напредък в цялата си история“ поради силното увеличение на представителството си в Националното събрание, което трябва да послужи като основа „за утрешната победа“.

Бившият президент социалист Франсоа Оланд, който се кандидатира за депутат в своя регион Корез, беше избран. Бившият държавен глава се обърна към последователите си, за да предупреди, че победата носи голяма отговорност.

„Ще трябва да стигнем до края на парламентарната демокрация“, увери той във връзка с преговорите, които ще започнат.

Според Оланд един от приоритетите ще бъде възстановяването на данъка върху големите богатства, премахнат при идването на Макрон на власт през 2017 г.

Канал 3

Други новини

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Декларация на ПП-ДБ изпратена до всички депутати

Дойде време разделно. След върволица от избори в последните година, както изглежда животът на 50-то Народно събрание ще бъде кратък и…
Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

Кирил Петков: Идва Видовден!(ВИДЕО)

На кратък брифинг след срещата с президента Радев от коалицията ПП-ДБ дадоха повече информация относно изготвената декларация и кога ще бъде…
ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

ПП-ДБ поиска отсрочка от Радев(ВИДЕО)

Коалицията е изготвила декларация с решения за борба с корупцията

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *