Корупцията в България достигна трети връх за последните две десетилетия

Корупцията в България достигна трети връх за последните две десетилетия

ЗАВЛАДЯНАТА ДЪРЖАВА:
В ТЪРСЕНЕ НА АНТИКОРУПЦИОННИ РЕЗУЛТАТИ

Това е заглавието на нов доклад на Центъра за изследване на демокрацията и Фондация “Конрад Аденауер”.

Резултатите от проучването показват, че при 30% от гражданите и една четвърт от компаниите има засилен корупционен натиск и повишено лично участие в корупция.

Най-тревожни са данните за търговия с влияние в съдебната система, което води до липса на резултати в редица знакови случаи на завладяване  на държавата, както и неработещите регулаторни и специализирани антикорупционни институции.

В доклада се подчертава, че е отслабена способността на България да гарантира икономическата си сигурност срещу стратегическата корупция, която Русия използва като инструмент за натиск в Европа.

“Антикорупционните реформи трябва да станат действителен, а не декларативен приоритет за правителството. Неотдавнашните изменения на Конституцията имат потенциала да засилят съдебната и политическата отчетност. Необходим е рестарт на контролната система от регулаторни и правоприлагащи органи”, се казва още в направеният анализ.

Липсата на действия по деветте случая на лица, посочени за тежка корупция по глобалния закон „Магнитски“ на САЩ водят до застрашаване на международната сигурност, по отношение стратегическата корупция.

Непосредственият приоритет трябва да бъде премахването на уязвимостите към използваната от Кремъл стратегическа корупция.
Във вътрешнополитически план, основен приоритет следва да бъде качеството на назначенията в съдебната система, в антикорупционната комисия и в над 40 регулаторни органа с изтекъл мандат. Позициите в тези институции следва да бъдат по-пълнени чрез открити и конкурентни процедури, следвайки най-добрите международни практики, като тези на ОИСР”,

това са част от препоръките към България, упоменати в изготвеният доклад.

По отношения на Европа спешна задача е постигането на напредък в създаването на общ режим и институции за прилагането на санкции на равнище ЕС, за да се разкрият, прекратят и предотвратят мрежите на стратегическа корупция в Европа. Докладът на ЕС за върховенството на закона и годишните мониторингови доклади, свързани с политиката на ЕС за разширяване, следва да започнат да разглеждат стратегическата автономия и демократичната устойчивост във всички държави-членки и страните-кандидатки. Използвайки примера на Глобалния закон „Магнитски“ в САЩ, от решаващо значение би било създаването на подобен антикорупционен режим в рамките на Европейския съюз. Липсата на такъв режим в ЕС позволява на корумпирани лица, на които е забранен достъпът до пазарите в САЩ поради санкции, да продължат да използват европейския пазар и валута за своите дейности. Това не само представлява значителен риск за репутацията на ЕС, но и застрашава ефективността на неговата икономика и единен пазар. Освен това, търговските санкции на ЕС срещу Русия не се прилагат еднакво във всички държави членки и многобройните нарушители остават несанкционирани.

Канал 3

 

Други новини

ХРИСТО ИВАНОВ: ПЕЕВСКИ БУКВАЛНО СЕ МОЛЕШЕ НА КОЛЕНЕ НА ВСИЧКИ, КОТО ИМАХА НЕЩО ОБЩО С АМЕРИКА

ХРИСТО ИВАНОВ: ПЕЕВСКИ БУКВАЛНО СЕ МОЛЕШЕ НА КОЛЕНЕ НА…

Лидерът на ДБ Христо Иванов  коментира нападките по негов адрес, които Делян Пеевски нахвърля пред журналистите днес в НС. ХРИСТО ИВАНОВ:…
Нова порция записи на лидерите на ПП

Нова порция записи на лидерите на ПП

Днес сайта “Афера” пусна нов “епизод” от повсеместната “кална” кампанията срещу ПП-ДБ, която заприлича на слабо изигран нискобюджетен сериал. Както изглежда,…
Костадин Костадинов: Полицаите буквално са абдикирали от борбата за купуване на гласове

Костадин Костадинов: Полицаите буквално са абдикирали от борбата за…

На пресконференция на ПП “Възраждане” лидера на партията Костадинов Костадинов обширно коментира ниската избирателна активност, купуването на гласове, манипулирания и корпоративния…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *