Кой “дърпа конците” на служебния премиер Главчев

Кой “дърпа конците” на служебния премиер Главчев

След като, вчера лидера на ГЕРБ Бойко Борисов поиска смяна на министъра на външните работи Стефан Димитров,  служебният премиер Димитър Главчев реагира почти незабавно и няколко часа по-късно предложи въпросният министър Димитров да бъде освободен и мястото му да бъде заето от заместник-председателя на ГЕРБ Даниел Митов.

Борисов, който беше на среща с членове на партията и симпатизанти от столичния квартал “Подуяне” вчера, каза пред тях, че “ако Главчев не го смени(визира външният министър – бел.ред.), няма да има никаква подкрепа. Защото външният министър променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия”. Лидерът на ГЕРБ допълни, че ако служебният премиер не се съобрази с тази препоръка, ще направи така, че да се съобрази впоследствие.

Днес наред е земеделския министър Кирил Вътев. Той е един от четиримата министри от кабинета „Денков – Габриел“, които Главчев реши да запази само преди седмица. Тази сутрин Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев да освободи Вътев.

Според съобщението, разпространено от правителствената информационна служба като мотив за смяната на министър Вътев се посочва:

“несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора”.

На негово място идва Георги Тахов – изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ от август 2022 г. Той е назначен от тогавашния служебен премиер Гълъб Донев.

Тези рокади, които идват толкова скоро след поемане на властта от премиера Главчев, повдигат въпроса, кой всъщност “дърпа конците” на премиера Главчев, респективно и на служебният кабинет.

Ще успее ли Димитър Главчев да организира провеждането на предстоящите избори 2 в 1, без да компрометира тяхната честност…?

Канал 3

Други новини

Кирил Петков: Записът е и рязан и лепен

Кирил Петков: Записът е и рязан и лепен

Брифинг на ПП-ДБ в кулоарите на Народното събрание. Лидерът на ПП Кирил Петков подчерта, че пред всички българи се представят два…
ХРИСТО ИВАНОВ: ПЕЕВСКИ БУКВАЛНО СЕ МОЛЕШЕ НА КОЛЕНЕ НА ВСИЧКИ, КОТО ИМАХА НЕЩО ОБЩО С АМЕРИКА

ХРИСТО ИВАНОВ: ПЕЕВСКИ БУКВАЛНО СЕ МОЛЕШЕ НА КОЛЕНЕ НА…

Лидерът на ДБ Христо Иванов  коментира нападките по негов адрес, които Делян Пеевски нахвърля пред журналистите днес в НС. ХРИСТО ИВАНОВ:…
Нова порция записи на лидерите на ПП

Нова порция записи на лидерите на ПП

Днес сайта “Афера” пусна нов “епизод” от повсеместната “кална” кампанията срещу ПП-ДБ, която заприлича на слабо изигран нискобюджетен сериал. Както изглежда,…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *