Китай приветства новия президент на Тайван с „наказателни“ военни учения около острова

Китай приветства новия президент на Тайван с „наказателни“ военни учения около острова

Три дни след като Джими Лай положи клетва като президент на Тайван, днес сутринта китайската армия изненадващо обяви началото на военни учения около автономния остров, за чиято територия Китай нееднократно предявява претенции.

Полковник Ли Си, говорител на Народната освободителна армия (НОА), обясни, че маневрите ще обкръжат северната, южната и източната част на Тайван и ще продължат два дни.

Очевидно в Пекин не забравят някои изявления, които новият лидер направи, когато беше депутат, представяйки се като “прагматичен труженик за независимостта на Тайван”.

“Това е и сурово наказание за сепаратистките сили за независимост на Тайван” подчерта полковник Ли Си и допълни, че това трябва да послужи, като “сериозно предупреждение срещу намесата и провокациите от страна на външни сили”, визирайки подкрепата, която основните съюзници на острова, Съединените щати и Япония, предоставят на Тайпе през последните дни.

Той уточни, че ученията са фокусирани върху съвместни патрули с морска и въздушна бойна готовност, прецизни удари по ключови цели и интегрирани операции във и извън островната верига, за да се проверят реалните бойни способности на силите.

В понеделник, по време на първата си реч като президент, Лай призова Китай да прекрати заплахите си и продължаващия военен натиск. “Тайван не може да направи никакви отстъпки по отношение на демокрацията и свободата”, подчерта лидер на Демократическата прогресивна партия (ДПП).

В отговор на новите военни учения на Китай, Министерството на отбраната на Тайван обяви, че е поставило армията си в пълна бойна готовност, като е мобилизирало морски, въздушни и сухопътни сили.

Тайпе описа тези учения като “провокации и ирационални действия, които променят регионалния мир и стабилност”.

Канал 3

 

Други новини

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е кауза пердута(ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ: Борисов и Пеевски ще управляват е…

След приключилия кръг от преговори на ГЕРБ-СДС с другите парламентарно представени партии, лидера на водещата политическа сила Бойко Борисов, на кратък…
Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има експертен кабинет(ВИДЕО)

Очаквано – ИТН: Ние смятаме, че трябва да има…

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ днес проведоха консултации в сградата на Народното събрание. Едночасовата среща започна в 13…
И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

И “Възраждане” остава в опозиция(ВИДЕО)

“Възраждане” застава категорично като опозиция в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно днес на брифинг в централата на партията. Според заместник-председателят…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *