Карта на крайнодесните партии в Европа: страните, в които управляват и имат участие в парламента

Карта на крайнодесните партии в Европа: страните, в които управляват и имат участие в парламента

Сянката на крайната десница, която помрачава Европа


На 9 юни европейските граждани ще отидат до урните, за да гласуват на европейските избори, на които ще се определи състава на Европейския парламент за следващите пет години.

Изборите ще решат и идеологиите, които печелят и губят властта в Брюксел, както и политиките, които ще ръководят пътната карта на Съюза в следващия законодателен мандат.

В този смисъл през последните години множество крайнодесни партии постигнаха изборни резултати или дойдоха на власт в различни страни от Съюза: Италия, Унгария, Полша, Франция, Испания са някои от примерите за страни, в които тези идеологии се проправиха път в институциите.

Това са партии с националистическа идеология, известна степен на евроскептицизъм и фронтално отхвърляне на нелегалната имиграция.

В момента има пет държави, в които управлява крайната десница: Италия, Унгария, Полша, Чехия и Финландия. Откроява се Джорджия Мелони, лидер на Fratelli d’Italia и министър-председател на Италия, която е част от семейство на Европейските консерватори и реформисти (ECR).

Друга противоречива фигура, със своята пропутинска позиция в контекста на войната в Украйна през последните години, е Виктор Орбан, унгарски президент и член на партията Фидес, която управлява страната от 2010 г.

В Чешката република, макар и от позиции, по-близки до дясноцентристките, управлява Петр Фиала (PDC), също прикрепен в Европа към ECR като Мелони и вицепремиера на Финландия, Riikka Purra (Партията на финландците), както и президента на Полша Андрей Дуда от партията „Право и справедливост“ (въпреки че не е ръководител на изпълнителната власт).

Отвъд властовите позиции има и няколко партии, които набраха сила през последните години в Европа. В случая с блока ECR, това е случаят с Vox в Испания (трета сила в Конгреса), Шведските демократи (трета сила в тяхната страна), партията Reconquista на Земмур във Франция или Nueva Alianza Flamenca, първата партия на Белгия по гласове.

Другата голяма фигура на европейската крайна десница е Марин Льо Пен, лидер на партията Френско национално обединение, втората по големина партия във Франция днес и която в Европа е свързана с Идентичност и демокрация (ID). Част от тази група са също Италианската лига (водена от Матео Салвини), партията Алтернатива за Германия (AfD, пета сила в Бундестага), Холандската партия на свободата на Герт Вилдерс (победител на последните избори) и фламенко партията     Vlaams Belang.

Въпреки разделенията и пукнатините, европейската крайна десница изглежда набира сила. Въпросът е дали радикалните партии ще придобият достатъчно тежест на следващите европейски избори, за да повлияят на политиките и законодателството? Едно е сигурно, а именно, че изборите през юни ще тестват либералната демокрация и Европа, която познаваме.

Канал 3

Други новини

ГЕРБ и ДПС са готови да борят корупцията заедно(ВИДЕО)

ГЕРБ и ДПС са готови да борят корупцията заедно(ВИДЕО)

Днес ГЕРБ-СДС покани на разговори партиите, които влизат в 50-ото Народно събрание. За целта лидера на ГЕРБ Бойко Борисов излъчи преговорен…
Руският президент Путин ще посети Северна Корея

Руският президент Путин ще посети Северна Корея

Владимир Путин ще пътува до Северна Корея за двудневно посещение, започващо във вторник, съобщиха от Кремъл. Това е първото посещение на…
Първата лична карта от ново поколение бе връчена на министър Калин Стоянов(ВИДЕО)

Първата лична карта от ново поколение бе връчена на…

Издаването на новите лични документи започна от днес. Министърът на МВР Калин Стоянов днес получи първата лична карта от ново поколение.…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *